Jihomoravští záchranáři jsou na pokraji sil, tři z nich napadl pacient

  10:04
Záchranáři na jihu Moravy čelí kvůli sílící epidemii covidu extrémní zátěži. Situaci jim navíc komplikují lidé, kteří si sami způsobují problémy požitím drog nebo alkoholu. Jeden z takových pacientů v sobotu tři záchranáře napadl a dva z nich zranil.

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Muž pod vlivem návykových látek zaútočil na záchranáře v sobotu v Modřicích nedaleko Brna.

„Použil pěsti, kopal, škrábal a kousal. Dva ze zdravotníků museli být ošetřeni v nemocnici, utrpěli navíc hmotnou škodu, mají zničené hodinky a brýle. Poškozena byla také naše sanitka,“ informovala mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová. Případem se zabývá policie.

I v případě, že k fyzickému napadení nedojde, však intoxikovaní lidé přinášejí záchranářům zbytečné komplikace.

„Jsme na hraně svých možností. Výjezdy k pacientům, kteří si svůj zdravotní stav vědomě poškodili požitím návykových látek, nám velmi ztěžují naši současnou situaci,“ podotýká Bothová.

Jihomoravští záchranáři v poslední době vyjíždějí k víc než 300 případů za den, asi třetina má souvislost se současnou covidovou vlnou.

„O této situaci jsme informovali prostřednictvím našich webových stránek, sociálních sítí i médií. Jedním z důvodů, proč jsme tuto informaci zveřejnili, je snaha o to, aby veřejnost pochopila vážnost situace a naši náročnou pozici se nám snažila ulehčit. Především zodpovědným chováním,“ uvedla Bothová.

Záchranáři kvůli extrémnímu náporu zvažují vyhlášení takzvaného traumatologického plánu, což by znamenalo například možnost odsunutí výjezdů s nejnižším stupněm naléhavosti nebo větší spolupráci s dalšími složkami záchranného systému.

„Zatížení je extrémní i přes navýšení počtu posádek a přidávání lidí na dispečink. Přeskupujeme lidi na základnách, abychom pokryli péči v plném rozsahu. Ale pokud nastane situace, že budou požadavky převyšovat naše možnosti, pak bude aktivace tohoto plánu nevyhnutelná, protože nebudeme schopni pokrýt přednemocniční péči v plném rozsahu,“ upozornila mluvčí.

Autor: