Hlavní obsah

Benešová proti Pavlu Zemanovi. Bývalý šéf žalobců hájil svoji nezávislost

Foto: Archiv, Seznam Zprávy

Pavel Zeman se v případu přimlouval za farmáře z Třeboňska, ke kterému jezdil na dovolenou.

Reklama

aktualizováno •

Soud začal projednávat kárnou žalobu na bývalého šéfa státních zástupců Pavla Zemana kvůli možné podjatosti v kauze Czerninů.

Článek

Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman musel ve středu před soudem vysvětlovat, o čem hovořil před sedmi lety na setkáních se soudcem Janem Czerninem. Na schůzkách se hovořilo o věcech souvisejících se začínající trestní kauzou, ve které později Zeman ze své funkce podával několikrát dovolání k Nejvyššímu soudu.

Podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové se měl Pavel Zeman z případu vyloučit pro možnou podjatost. A protože to neudělal, podala Benešová na bývalého šéfa žalobců kárnou žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu.

Na schůzky Pavla Zemana a Jana Czernina, které se odehrály roku 2014, upozornily v lednu Seznam Zprávy. Bývalý šéf žalobců se na nich snažil přimlouvat za svého přítele, farmáře z Třeboňska Petra Habersbergera, kterému chtěl pomoci s přístupem k obhospodařovaným pozemkům.

Habersberger se nedokázal dohodnout s restituentem Karlem Eugenem Czerninem, jemuž stát dotčené pozemky vrátil. Soudce Jan Czernin, který je restituentův příbuzný, měl podle původních Zemanových představ zapůsobit jako prostředník k nalezení dohody.

Před soudem si však Pavel Zeman a Jan Czernin odporovali v důležité otázce - jak se na jejich schůzkách řešila právě trestní kauza, která se restitucí dotyčných pozemků bezprostředně týká.

Jde o trestní stíhání dvou pražských úřednic, které restituce fakticky umožnily tím, že přiznaly československé občanství Josefině Czerninové, babičce současného majitele pozemků. Obě úřednice byly pravomocně odsouzeny díky tomu, že se Pavel Zeman coby nejvyšší státní zástupce obracel na Nejvyšší soud, který pak natřikrát zrušil osvobozující rozsudky nižších soudů.

Při výpovědi před šestičlenným kárným senátem Pavel Zeman tvrdil, že chtěl schůzkami docílit pouze toho, aby se jeho přítel Habersberger a Karl Eugen Czernin dohodli na spravování pozemků. „Aby si sedli k jednomu stolu a pokud možno si to vyříkali,“ řekl Pavel Zeman. Téma trestního stíhání dvou úřednic podle něj na setkání vznesl Jan Czernin. „Byla snaha se o tom trestním stíhání bavit. Mně to nebylo příjemné, tak jsem odešel,“ prohlásil Zeman.

Soudce Jan Czernin však ve výpovědi opakoval, že o trestním stíhání úřednic začal na druhé schůzce mluvit Zeman. Měl dojem, že mu tehdejší nejvyšší žalobce naznačoval, že se o kauzu zajímá. „Pan doktor řekl, že se omezeně může informovat a že se zase ozve,“ uvedl Czernin, který o průběhu schůzek loni sepsal čestné prohlášení.

Jan Czernin také vypověděl, že mu Zeman dával najevo svoji nadřazenou pozici. Nabízel mu prý zajištění stáže pro jednu z Czerninových neteří, které tehdy skončila studium práv. „Řekl jsem si, jestli mu ta funkce nevlezla trochu do hlavy,“ poznamenal k tomu Czernin, který je soudcem na civilním odboru Okresního soudu v Mladé Boleslavi.

Pavel Zeman zdůrazňoval, že mezi pomocí spřátelenému podnikateli a svým působením v trestní kauze neviděl problém. „Otázka podjatosti mě vůbec nenapadla,“ řekl Zeman.

Vztah mezi Pavlem Zemanem a podnikatelem Habersbergerem se před soudem podrobně rozebíral. Oba potvrdili, že jsou přátelé asi od roku 2012. Dohromady je dal diplomat Petr Kolář, který má u Třeboně chalupu a s farmářem se znal už z dřívějška.

„Je to člověk, který je mi názorově velmi blízký. Vždycky se s ním rád potkám,“ řekl o Zemanovi Habersberger, kterého soud vyslechl také jako svědka.

Některé informace, které před soudem zazněly, nevyzněly pro Pavla Zemana příznivě. Bývalý nejvyšší žalobce kupříkladu potvrdil, že na Habersbergerově farmě nechal uspořádat i dvoje pracovní setkání se svým německým, respektive slovenským protějškem. Prohlásil však, že o trestní kauze dvou úřednic se s farmářem nikdy nebavil. Zeman také tvrdí, že nevěděl o tom, že se Habersberger přihlásil do trestní kauzy se dvěma úřednicemi jako poškozený, nebo že se podnikatel domáhal zvrácení restitucí sám u jihočeských soudů.

Na Zemanovu obranu vystoupil jako další svědek současný nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Zdůraznil, že návrhy na dovolání k Nejvyššímu soudu přicházejí v naprosté většině od nižších státních zastupitelství a šéf žalobců do nich zasahuje jen výjimečně. Tím přitakal tvrzení Pavla Zemana, že se dovoláními v kauze dvou úřednic podrobněji nezabýval. V podobném duchu vypovídala také státní zástupkyně Martina Havlíková, která měla na Nejvyšším státním zastupitelství dovolání v uvedené kauze přímo na starosti.

Ministryně Benešová, která se jednání osobně účastnila, však trvá na Zemanově provinění. „Pan doktor se snaží bagatelizovat tuto událost, ale ono to dost dobře nejde, protože důkazy napovídají, že jaksi přestřelil, že to byl skutečně úlet,“ řekla ministryně po soudním jednání. Zemanovi navrhuje snížit plat o 15 procent na půl roku.

Pavel Zeman nechtěl průběh soudu komentovat. „Nechci dělat mediální obhajobu,“ řekl po odchodu z jednací síně.

Soud bude o kárné žalobě znovu jednat v polovině prosince, kdy chce vyslechnout ještě Zemanovu známou, která ho spojila s Janem Czerninem.

Žaloba se formálně vztahuje pouze na okolnosti posledního dovolání k Nejvyššímu soudu, které Pavel Zeman v případu bývalých pražských úřednic podepsal v prosinci 2019. Zemanovy schůzky s Janem Czerninem i první dvě dovolání ve stejné kauze už jsou promlčené, protože mezitím uplynuly více než dva roky.

Reklama

Doporučované