Podmínka pro chomutovského soudce Nováka je pravomocná

Krajský soud v Plzni v úterý potvrdil chomutovskému soudci Ivanu Novákovi za zneužití pravomoci úřední osoby roční podmíněný trest s odkladem na rok. Stejný verdikt si vyslechl od odvolacího senátu i pražský advokát Josef Doucha, který byl s Novákem souzen a jehož jednání senát kvalifikoval jako pomoc k pokusu zneužití pravomoci úřední osoby. Rozsudek je pravomocný. Dovolání lze podat k Nejvyššímu soudu. Informovaly o tom deníky Právo a Mladá fronta DNES.

Novák a Doucha se u odvolacího soudu domáhali zrušení podmíněných trestů, které jim v červnu uložil karlovarský okresní soud. Podle policie se advokát Doucha před šesti lety domluvil s Novákem, za jakých okolností by bylo možné rozhodnout o předčasném propuštění Douchova klienta, podnikatele Tomáše Maliny. Žalobce uvedl, že Novák dostal od Douchy úplatek 80 tisíc korun. Podle předsedy senátu Pravoslava Poláka se ale neprokázalo, že se dopustili korupce. Oba obžalovaní od počátku vinu popírají, stejně jako předání úplatku.

Takovýto pravomocný verdikt pro soudce znamená, že nesplňuje jednu ze základních podmínek, aby mohl dál vykonávat svou funkci. O tom, zda i pro advokáta bude odsouzení znamenat konec jeho praxe, bude rozhodovat komora, řekl Mladé frontě DNES Doucha. Novák nechtěl pro deníky úterní verdikt komentovat.

Právo připomnělo, že Malina se dostal do vězení v roce 2013 kvůli zpronevěře a podvodu při obchodu s palivy. Od Unipetrolu získal pohonné hmoty za 170 milionů korun, za zboží ale nezaplatil, dál ho prodával a za peníze nakoupil akcie. Když ho v roce 2016 Novák podmíněně propustil na svobodu, rozhodnutí obhajoval tím, že odsouzený získal ve věznici velmi dobré hodnocení a že se za něj zaručilo sdružení pražských nohejbalistů.