Marek Lambora. Z podnikatele německým lékařem, který se nezmohl na slovo

Autor: Alena Hájková

Gogolův Revizor | Foto: Divadlo na Vinohradech
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Příběh o tajném vládním úředníkovi. To je Gogolův Revizor. Ve hvězdném obsazení a produkci jej uvádí Divadlo na Vinohradech. Ztvárňuje groteskní pohled na elitu zaostávající společnosti. Přesto, že hra byla napsána v roce 1836, zaujme humorným nadhledem i nadčasovostí. Jak se role zhostil oblíbený herec Marek Lambora v roli německého lékaře?

Revizor | Foto: Divadlo na Vinohradech

Je to příběh provinční vrchnosti, která si je vědoma své nekompetence do té míry, že sama sebe k smrti vystraší domnělou přítomností revizora. Autor v ní geniálně zkombinoval příběh bystrého podvodníka, který z úleku hodnostářů dokáže vytěžit víc, než by si kdokoliv dokázal původně představit. Ohebné lokajství a autorita zaměněna za vulgární moc. I dnešní doba má dost svých Hejtmanů a Chlestakovů, kteří dokáží hrubozrnnou manipulaci podávat stejně jako Gogol ve své nesmrtelné komedii, s geniální virtuozitou do sebe zahleděných hráčů bez zásad. „Čemu se smějete? Sami sobě se smějete? Vy – vy! Já bych ty škrabáky, ty rejpaly, liberály zatracený – !“ jedna z posledních hejtmanových vět. „Tyto dobrý hry jsou nadčasový. Tady vidíme, že tento problém nežili lidé jen dneska, ale i před náma a asi i po nás…,“ řekl pro VIPosobnosti.cz v rozhovoru Václav Vydra, který hraje v Revizorovi pošťáka, kterému není žádné otevření a čtení cízího dopisu cizí.

Celý rozhovor zde: Václav Vydra: Svoboda je hodnota, na kterou bychom si…

Revizor | Divadlo na Vinohradech

Oblíbená herec Marek Lambora, kterého také znají diváci ze seriálu Slunečná před představením divadle pro VIPosobnosti.cz prozradil: „Jako německý lékař, který je nešťastně zamilovaný mám ve scénáři především slovo: Ja voll.“ Proč? Na to odpovídá pětiaktová satirická komedie, který patří k nejslavnějším dílům světové dramatické literatury ruského prozaika a dramatika Nikolaje Vasiljeviče Gogola. Námět na tento příběh Gogolovi poskytl jeho přítel, ruský básník a prozaik Alexandr Sergejevič Puškin.

0