Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Získá kružberský pstruh lososovitý regionální označení? Má chuť k nerozeznání od lososa

Celý MS kraj |

Blíží se Vánoce a toto období patří tradičně výlovům rybníků a pravidelně se také zvyšuje poptávka po rybách. Během Adventu jdou na dračku hlavně kapři, ale v průběhu roku lidé častěji sáhnou například po pstruzích, candátech nebo štikách. Delikátní chuť k nerozeznání od lososa má kružberský pstruh lososovivý, už brzy by mohl dostat regionální označení.

Státní podnik Povodí Odry je správcem významných vodních nádrží v povodí řeky Odry, ve kterých udržuje dobrou jakost vody. Jedním z faktorů, který ji ovlivňuje, je rybí společenstvo. Je tak zcela logické, že Povodí Odry založilo rybné hospodářství. Od roku 2016 úzce spolupracuje s rybáři.

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry, s. p.: “Spolupráce s Českým rybářský svazem je velice dobrá. V roce 2016 jsme podepsali smlouvu o spolupráci, ve které máme vymezeny okruhy jak ta spolupráce bude vypadat. S rybářským svazem spolupracujeme na projektové přípravě, to znamená, že ve chvíli, kdy jako správce provádíme údržbu vodních toků nebo vodních děl, tak myslíme na to, že ve vodních tocích a nádržích jsou ryby a o ty je třeba se postarat.”


A spolu s rybáři probíhají také výlovy. Na Petrově rybníce u Krnova dopadl na jedničku.

Ivo Jedlička vedoucí rybného hospodářství Povodí Odry: „Ryby máme narostlé pěkně letos, měli jsme poměrně velkou násadu už na jaře, takže přes relativní nepřízeň počasí, kdy bylo studené jaro i chladnější léto, tak nám ryby narostly do tržní velikosti."
Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: „V loňském roce to bylo 60 tun, vypadá to, že by letošní rok mohl být lepší."

Vodárenské nádrže potřebují jinou péči než přirozené rybniční prostředí. Podle odborníků je důležité zajistit vyváženou rybí obsádku. O tu se postarají ryby dravé jako je štika, candát nebo sumec. A ryby, které se živí zooplanktonem, by měly být zastoupeny v menším množství.

Ivo Jedlička, vedoucí rybného hospodářství státního podniku Povodí Odry: “Starat se o ryby je čím dál tím těžší, napomáhá tomu nejen měnící se klima, nedostatek vody, ale i zvýšený počet rybích predátorů, jako je kormorán, volavka, vydra, které nám působí velké ztráty. My odchováváme ryby jak pro vodárenské nádrže, ..to jsou ty dravé druhy, tak v rámci našeho doplňkového chovu produkujeme i ryby tržní, které prodáváme ve vlastních prodejnách.”

Kružberská nádrž s čistou vodou řeky Moravice má pro chov ryb na farmě v ideální podmínky. Velmi žádanou a oblíbenou rybou je pstruh duhový. Sladkovodní lososovitá ryba se jako pochoutka rozšířila po celé Evropě. Gurmáni ho srovnávají kvalitou s lososem, bonusem je daleko dostupnější cena.

Ivo Jedlička, vedoucí rybného hospodářství státního podniku Povodí Odry: “Teď se nacházíme na pstruhové farmě. Pstruh je ryba, která potřebuje zejména kvalitní, čistou a kyslíkatou vodu. V jednotlivých nádržích jsou ryby rozděleny podle velikosti. Od postupně menších, až po ryby násadové, které jsou venku. V největších nádržích máme ryby tržní.”

Ve větší nádrži se ryby dokrmují a chystají k prodeji. Než se ale dostanou na talíř, plavou si spokojeně na farmě. V ideální vodě a s chutnou stravou.

Ivo Jedlička, vedoucí rybného hospodářství státního podniku Povodí Odry: “Tady názorně vidíte, jak se ryby krmí. Vidíte dotykové krmítko, do kterého každé ráno nasypeme krmivo. Ryby si zvyknou žduchnout do návnadové tyče a když to udělají, vypadne část granulek. Takže během dne nemusíme ryby chodit krmit, protože si dávkují krmivo samy podle potřeby.”

Pstruh duhový potřebuje vodu čistou, teplotně do 18 stupňů a s vysokým obsahem kyslíku. Ještě náročnější je pstruh potoční, kterého Povodí Odry chová na farmě Morávka, ten tyto parametry potřebuje ještě o něco vyšší.

Ivo Jedlička, vedoucí rybného hospodářství státního podniku Povodí Odry: “Pro kvalitní rybu potřebujete mít kvalitní vodu, kvalitní krmivo a kvalitní péči. Tady jsme pod vodárenskou nádrží, tak ta kvalita vody je prvotní. Je to voda pitná a my ji využíváme i pro chov pstruha, který je tak i indikátorem kvality vody. Dokáže reagovat na jakékoliv znečištění, takže je takovým hlídačem kvality vody, ale pro nás je bonusem to, že s vodou přichází tak zvaný zooplankton, který ryba využívá pro růst a pro kvalitu masa, my ryby krmíme kvalitním krmivem. Z pomyslné rovnice vyjde ryba s výjimečným masem.”
Nahlásit chybu


K tématu

Po vydatném dešti stouply hladiny řek v celém MS kraji. Povodně ale nehrozí

17. května 2023 12:20 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Celý Moravskoslezský kraj zasáhly vydatné deště, které způsobily vzestup hladiny řek. Vodohospodáři ale vše bedlivě sledují a žádné povodně prý nehrozí. Meteorologové navíc potvrdili ústup srážek.

Okolí Hlučínského jezera čekají změny záplavového území. Obce v okolí se těší na její využití

18. července 2023 10:20 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Součástí velké revitalizace Hlučínského jezera byla i rekonstrukce a úpravy vodohospodářských staveb, které znamenají zvýšení protipovodňové bezpečnosti. Nyní bude následovat aktualizace záplavového území, což obce v okolí bývalé štěrkovny vítají.

V Odře na hranicích s Polskem uhynuly ryby. Příčinou mohou být vysoké teploty

27. července 2023 9:59 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

V řece Odře v blízkosti hranic s Polskem uhynuly ryby. Hasiči na místě postavili nornou stěnu a leklé kusy vytahují. To samé se děje i v Polsku. Situace se už ale prý uklidňuje a v laboratoři Povodí Odry pracují experti na zjištění příčin úhynu.


Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

23. dubna 2024 20:14 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

23. dubna 2024 16:26 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Přípravy na MS v hokeji vrcholí. Pozor na falešné vstupenky a na halu přijeďte tramvají

Hokejové MS se rychle blíží a pořadatelé hlásí, že je téměř vše připraveno. Velký důraz se klade na bezpečnost, na které budou s pořadateli spolupracovat i složky IZS. Ostravu čekají i dopravní omezení a například dopravní podnik chystá speciální tramvajovou linku X.

Mistrovství ČR dětí a mládeže ve fitness sportu proběhlo v Bruntále

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Razovský pohár je nový sedmidílný přespolní běh u Slezské Harty, právě proběhlo jeho 2. kolo

23. dubna 2024 15:32 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Ani téměř zimní počasí dubnového víkendu neodradilo sportovní nadšence od účasti na Razovském poháru. Místní Sokol Razová připravil atraktivní sedmidílný přespolní běh v terénech v okolí přehrady Slezská Harta. Na druhý pohárový závod a i ve sněhové vánici sjeli běžci nejen z okresu Bruntál.

V DK Poklad se předávaly moravskoslezské Ceny Jantar. Umělci si odnesli celkem 15 skleněných sošek

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Lidé mohou policistům pomoci při objasnění úmrtí 50letého muže v Ostravě

22. dubna 2024 16:04 | Celý MS kraj | Libor Běčák

S výzvou na veřejnost se obrátili ostravští policisté, kteří objasňují okolnosti úmrtí 50letého muže ve Vítkovicích.

EKO MAGAZÍN: Získá kružberský pstruh lososovitý regionální označení? Má chuť k nerozeznání od lososa
Vydáno 24. listopadu 2021 13:36, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Blíží se Vánoce a toto období patří tradičně výlovům rybníků a pravidelně se také zvyšuje poptávka po rybách. Během Adventu jdou na dračku hlavně kapři, ale v průběhu roku lidé častěji sáhnou například po pstruzích, candátech nebo štikách. Delikátní chuť k nerozeznání od lososa má kružberský pstruh lososovivý, už brzy by mohl dostat regionální označení.

Státní podnik Povodí Odry je správcem významných vodních nádrží v povodí řeky Odry, ve kterých udržuje dobrou jakost vody. Jedním z faktorů, který ji ovlivňuje, je rybí společenstvo. Je tak zcela logické, že Povodí Odry založilo rybné hospodářství. Od roku 2016 úzce spolupracuje s rybáři.

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry, s. p.: “Spolupráce s Českým rybářský svazem je velice dobrá. V roce 2016 jsme podepsali smlouvu o spolupráci, ve které máme vymezeny okruhy jak ta spolupráce bude vypadat. S rybářským svazem spolupracujeme na projektové přípravě, to znamená, že ve chvíli, kdy jako správce provádíme údržbu vodních toků nebo vodních děl, tak myslíme na to, že ve vodních tocích a nádržích jsou ryby a o ty je třeba se postarat.”


A spolu s rybáři probíhají také výlovy. Na Petrově rybníce u Krnova dopadl na jedničku.

Ivo Jedlička vedoucí rybného hospodářství Povodí Odry: „Ryby máme narostlé pěkně letos, měli jsme poměrně velkou násadu už na jaře, takže přes relativní nepřízeň počasí, kdy bylo studené jaro i chladnější léto, tak nám ryby narostly do tržní velikosti."
Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: „V loňském roce to bylo 60 tun, vypadá to, že by letošní rok mohl být lepší."

Vodárenské nádrže potřebují jinou péči než přirozené rybniční prostředí. Podle odborníků je důležité zajistit vyváženou rybí obsádku. O tu se postarají ryby dravé jako je štika, candát nebo sumec. A ryby, které se živí zooplanktonem, by měly být zastoupeny v menším množství.

Ivo Jedlička, vedoucí rybného hospodářství státního podniku Povodí Odry: “Starat se o ryby je čím dál tím těžší, napomáhá tomu nejen měnící se klima, nedostatek vody, ale i zvýšený počet rybích predátorů, jako je kormorán, volavka, vydra, které nám působí velké ztráty. My odchováváme ryby jak pro vodárenské nádrže, ..to jsou ty dravé druhy, tak v rámci našeho doplňkového chovu produkujeme i ryby tržní, které prodáváme ve vlastních prodejnách.”

Kružberská nádrž s čistou vodou řeky Moravice má pro chov ryb na farmě v ideální podmínky. Velmi žádanou a oblíbenou rybou je pstruh duhový. Sladkovodní lososovitá ryba se jako pochoutka rozšířila po celé Evropě. Gurmáni ho srovnávají kvalitou s lososem, bonusem je daleko dostupnější cena.

Ivo Jedlička, vedoucí rybného hospodářství státního podniku Povodí Odry: “Teď se nacházíme na pstruhové farmě. Pstruh je ryba, která potřebuje zejména kvalitní, čistou a kyslíkatou vodu. V jednotlivých nádržích jsou ryby rozděleny podle velikosti. Od postupně menších, až po ryby násadové, které jsou venku. V největších nádržích máme ryby tržní.”

Ve větší nádrži se ryby dokrmují a chystají k prodeji. Než se ale dostanou na talíř, plavou si spokojeně na farmě. V ideální vodě a s chutnou stravou.

Ivo Jedlička, vedoucí rybného hospodářství státního podniku Povodí Odry: “Tady názorně vidíte, jak se ryby krmí. Vidíte dotykové krmítko, do kterého každé ráno nasypeme krmivo. Ryby si zvyknou žduchnout do návnadové tyče a když to udělají, vypadne část granulek. Takže během dne nemusíme ryby chodit krmit, protože si dávkují krmivo samy podle potřeby.”

Pstruh duhový potřebuje vodu čistou, teplotně do 18 stupňů a s vysokým obsahem kyslíku. Ještě náročnější je pstruh potoční, kterého Povodí Odry chová na farmě Morávka, ten tyto parametry potřebuje ještě o něco vyšší.

Ivo Jedlička, vedoucí rybného hospodářství státního podniku Povodí Odry: “Pro kvalitní rybu potřebujete mít kvalitní vodu, kvalitní krmivo a kvalitní péči. Tady jsme pod vodárenskou nádrží, tak ta kvalita vody je prvotní. Je to voda pitná a my ji využíváme i pro chov pstruha, který je tak i indikátorem kvality vody. Dokáže reagovat na jakékoliv znečištění, takže je takovým hlídačem kvality vody, ale pro nás je bonusem to, že s vodou přichází tak zvaný zooplankton, který ryba využívá pro růst a pro kvalitu masa, my ryby krmíme kvalitním krmivem. Z pomyslné rovnice vyjde ryba s výjimečným masem.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000028615/eko-magazin-ziska-kruzbersky-pstruh-lososovity-regionalni-oznaceni-ma-chut-k-nerozeznani-od-lososa