Praha, 24. listopadu 2021 – Předvídatelná opatření, důvěryhodná a dostupná data, vyhodnocování opatření a vysvětlování občanům. Nový přístup pro boj s koronavirem dnes představili zástupci pětikoalice na dopolední tiskové konferenci. Plán počítá s aktuálními opatřeními do poloviny prosince 2021, střednědobými opatřeními do konce 1. čtvrtletí 2022 a dlouhodobými na další roky. Jednotlivé body vycházejí ze základních principů nediskriminace, osobní odpovědnosti a solidarity, jasných pravidel a minimálních zásahů státu do vzdělávání. Hlavním kritériem pro řízení postupu proti epidemii bude zajištění nemocničních kapacit.

„V krátkodobém horizontu musíme omezit dopady aktuální vlny na nemocnice a zabránit kolapsu zdravotního systému. Je třeba ale zejména dlouhodobých řešení. S nemocí Covid 19 se naše společnost musí naučit žít tak, aby nedocházelo k diskriminaci žádných skupin lidí. Abychom mohli všichni žít svobodně, ale také s odpovědností, která se s svobodou nevyhnutelně pojí. Zároveň však víc než kdy dříve potřebujeme, aby si každý z nás počínal odpovědně, solidárně a nepletl si svou svobodu se sobectvím,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Jednou z příčin zhoršující se situace je stále slabá míra proočkovanosti. Piráti v průběhu pandemie poukazovali na nedostatek informací, náhlé změny a zmatek, které poškodily důvěry lidí vůči státu a jeho úřadům. S dalšími členy koalice se proto shodli na tom, že zásadním indikátorem pro řízení epidemické situace bude obsazenost nemocnic včetně jednotek intenzivní péče.

„Budoucí vláda má co opravovat, zejména obnovit značně poškozenou důvěru mezi lidmi a státem. K tomu je zapotřebí jasných, srozumitelných a předvídatelných pravidel. Důraz chceme klást na budoucnost našich dětí a minimalizovat zásahy do vzdělávání, aby nedocházelo k uzavírání škol. Za Piráty uděláme maximum pro efektivní zvládnutí pandemie. Věřím, že budoucí vláda vznikne bez problémů a průtahů a bude moci situaci řešit co nejdříve. Ta stávající v tom totiž opakovaně katastrofálně selhává,“ komentoval situaci Bartoš.

  • Náš plán naleznete ZDE