Hlavní obsah

Minul vás akciový růst? Příležitosti stále jsou, tvrdí švýcarská banka

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační obrázek.

Reklama

Pokud jste nestihli nastoupit do rozjetého rostoucího trendu na akciových trzích, máte podle významné investiční banky UBS stále šanci nakupovat výhodné americké akcie se střední kapitalizací.

Článek

Investoři, kteří se obávají, že promeškali rally neboli růst na akciových trzích, mohou i v současné době inkasovat solidní zisky z nákupu amerických akcií se střední kapitalizací. Podle serveru MarketWatch to uvádí divize globální správy majetku UBS Global Wealth Management.

Banka UBS, která je jednou z největších švýcarských bank, vidí další vývoj amerických akcií pozitivně. A to především díky silnému a zdravému ekonomickému růstu, ale také díky solidním ziskům a nízkým výnosům dluhopisů.

„Poté, co akciové trhy utváří nová a nová maxima, mají trhy tendenci nadále pokračovat v pozitivním vývoji,“ uvedl Mark Haefele, šéf investic UBS Global Wealth Management, ve výhledu na příští rok.

Americký akciový index S&P 500, který zahrnuje akcie 500 největších na burze obchodovaných podniků ve Spojených státech, letos podle dat Dow Jones Market po dlouhém navyšování svých maxim nadále roste a tento růst se protáhl až do letošního listopadu. UBS ve svém výhledu poznamenává, že S&P 500, který je jedním z nejdůležitějších akciových indexů světa, dosáhl za posledních 12 měsíců průměrného výnosu 11,9 procenta.

Akciový trh ve Spojených státech podle banky opravdu výrazně posílil poté, co se odrazil od loňského březnového minima v době koronavirové pandemie. Od této doby přidaly americké akcie více než 70 procent. Tento prudký růst ovšem u investorů vyvolal určité obavy a nervozitu ohledně „přemrštěných“ valuací a rizika případné korekce.

„Pro investory, kteří drží přebytečnou hotovost, ale kteří se zároveň obávají špatného načasování vstupu na trh, existují určité defenzivní přístupy, jak do trhu vstoupit,“ uvádí banka se sídlem v Curychu ve své zprávě. „Investoři si pro své investice mohou nastavit specifický harmonogram, a to například nakupovat po korekci trhu nebo své prostředky alokovat do dynamických aktiv,“ tvrdí zpráva UBS Global Wealth Management.

Příležitosti v eurozóně i Japonsku

Švýcarská banka očekává, že ekonomický růst bude pokračovat také v první polovině příštího roku. „Podle nás by z toho mohly těžit akcie v eurozóně a Japonsku, ale také akcie se střední kapitalizací ve Spojených státech, světové finanční tituly a akcie z komoditního a energetického sektoru,“ píše UBS v reportu.

Banka UBS dále uvádí, že americké akcie se střední kapitalizací poskytují investorům určitou rovnováhu, která je aktuálně atraktivní vzhledem k tomu, že dochází k přechodu od vysokého růstu k pomalejšímu.

Pokud jde o růst zisků, tak podle banky UBS, akcie zahrnuté v indexu Russell Midcap svým výkonem překonávají akcie s velkou kapitalizací, i když se obchodují přibližně s 20procentní valuační slevou, což je nejvíce za 15 let.

„Očekáváme, že výnosy budou začátkem roku nadále růst, protože spotřebitelé začnou utrácet své nadměrné úspory,“ tvrdí ve výhledu pro příští rok banka UBS. „Také si myslíme, že výdaje firem budou hrát v průběhu roku větší roli při zvyšování návratnosti, protože firmy budou rozšiřovat kapacity, obnovovat zásoby a budou se také soustředit na větší podíl na trhu,“ dodává v závěru svého výhledu švýcarská banka.

Reklama

Související témata:

Doporučované