Seroš v divadle. Pardubický Exil přivede televizní sitcom na jeviště

17. listopad 2021

Úplně nový projekt rozjíždí pardubické amatérské divadlo Exil. Jmenuje se Seroš a podle režisérky Lucie Haškové to bude velká legrace.

„Nenašla jsem v historii žádné divadlo, kde by něco takového zkusili. Jde o krátké díly podobné sitcomu, které na sebe navazují,“ prozrazuje režisérka. Autorem tohoto počinu je Honza Musil z Východočeského divadla Pardubice. Mezi herci jsou nejen tzv. Exiláci, ale i profesionálové z pardubického divadla.

Premiéra 28. 11. v Machoňově pasáži

Pilotní díl zatím třídílného Seroše se jmenuje Výzkumák. Děj se odehrává ve výzkumné ústavu, kam nastoupí obyčejný, normální člověk, který se setká s bizarními zaměstnanci této firmy. Čím se zabývají? To se dozví návštěvníci premiéry, kterou v divadle Exil plánují na neděli 28. listopadu.

Pardubické divadlo Exil se snaží převést sitcom z televize na jeviště

„Je to takový pokus, zda tento druh sitcomu obstojí u českých diváků. A pokud se první díl bude líbit, lidé si nenechají ujít ani ten druhý. A to je vlastně podstata toho celého,“ míní Lucie Hašková, která věří, že na komedii lidé přijdou: „Komedie teď frčí. Svědčí to o tom, že v dnešní době je určitě mnohem lepší se smát, než plakat.“

Sitcom je o rychlosti a kouzlu střihu

Jak se daří režisérce převést postupy z televizní produkce na divadlo? „Nahradit filmový střih samozřejmě nejde, ale scénu jsme vymysleli velmi jednoduše, aby se dala rychle měnit. Navíc nám pomáhají hudební jingle.“ Celý Seroš uvádí muzika od Kuby Štrby a jingle slouží k předělům, během kterých se odehrává krátká přestavba.

Pardubické divadlo Exil se snaží převést sitcom z televize na jeviště
Spustit audio

Související