Hlavní obsah

Posprejovaný autobus, dělbuchy u hotelu. Spartu děsí memento Lyon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glasgow

Světlice a dělbuchy odpálené v noci před hotelem. K tomu poničený autobus. Takové peklo ze strany Ultras Rangers zažili v září v Glasgow fotbalisté Lyonu. Výprava fotbalové Sparty, která ve středu odpoledne dorazila speciálem do Skotska k duelu Evropské ligy, se oprávněně ptá: Když tohle předvedli proti týmu ze země, s níž nemá Skotsko problém, tak co tam čeká nás?

Foto: Lee Smith, Reuters

Fanoušci Glasgow rangers v akci.

Článek

Glasgow (od našeho zpravodaje) - Letenští jsou před čtvrtečním zápasem na Ibrox Stadium ve střehu. A s nimi i fanoušci, kteří je přiletěli podpořit. Skotsko-české vztahy nejsou od březnového duelu Slavie na Rangers, kdy domácí záložník Kamara obvinil stopera Kúdelu z rasismu, vůbec dobré. Na skotském pranýři se nakonec objevila i Sparta. Kvůli reakci dětského publika během zářijového vzájemného zápasu na Letné. Když byl u míče Kamara, hučelo.

„V Praze žádný problém mezi Spartou a Rangers nebyl. Takže nevidím důvod, proč by měl být tady," prohlásil na tiskové konferenci v Glasgow kouč Sparty Pavel Vrba.

„Většina populace ve Skotsku je kultivovaná, jde o vyspělou zemi. Nemělo by se nic stát. Vzpomínám si, když jsme hráli s Hearts zápas s rivalem Hibernian, taky tam byly nějaké provokace. A mimo stadion jsem zažil maximálně nějaké volání z taxíku. Nikdo si víc nedovolil. Asi bych ale taky nedoporučoval chodit z hotelu, byť to nevidím až tak žhavě," říká bývalý brankář Hearts Zdeněk Zlámal.

Foto: archiv Zdeňka Zlámala

Český brankář Zdeněk Zlámal v dresu Hearts.

Jenže sparťané jsou právem obezřetní. Memento zářijových událostí u hotelu, v němž byl ubytovaný Lyon, je silné. Neřeknou to nahlas. Ale když dosedli na ranvej letiště v Glasgow, většina si nesjpíš přála, aby bylo už kolem čtvrteční půlnoci a pilot dal plnou forsáž.

Mise Glasgow se zdá být jen pro odvážné. Letenská výprava dostala doporučení od Policie ČR a ambasády ve Skotsku, aby mimo oficiální program neopouštěla hotel. A když už ven některý ze členů vyrazí, nemá se v žádném případě pohybovat v okolí Ibrox Stadium. Fanoušci Rangers jsou všude. Tvoří i personál přilehlých hotelů. Pod dohledem jsou také česká média. Na středeční tiskovou konferenci kouče Pavla Vrby na Ibrox Stadium dorazila s dvoučlennou ochrankou.

„Možná je tohle trochu přehnané. Ale asi chápu, že se obě strany chtějí krýt. Nicméně část fanoušků Rangers je poblázněná. Nikdy jsem s nimi ale problém neměl," říká gólman Tomáš Černý, který odchytal ve Skotsku osm sezon v Particku Thistle, Hamiltonu a Aberdeenu.

Nepřátelství by však mohl otupit odchod kouče Stevena Gerrarda do Aston Villy. „Nevím, jak se k tomu nový trenér postaví. Tím, že tam Gerrard už není, mimofotbalové věci se asi budou řešit méně. A zápas bude výhradně o fotbale. To ostatní už všechny otravuje, myslím. Každý se těší na pěkný zápas. Doufám, že o ničem jiném nebude," přeje si Černý. „Odchod Gerrarda nevraživost sníží. Jeho výroky byly hodně nešťastné, teď se situace uklidní," doplňuje Zlámal.

„Každopádně na Ibrox bude pekelná atmosféra. Musím říct, že je ještě lepší než na Celtiku. Kluci ze Sparty si ji užijí. Jestli něco během utkání přijde, tak jen ze strany fanoušků. Co se týká hráčů a realizačního týmu Rangers, myslím, že všechno bude na profesionální úrovni. Nikdo z nich minulost řešit nebude," dodává Zlámal.

Čtvrteční duel začne ve 21 hodin, přímý přenos vysílá ČT sport.

Jak podle vás dopadne Sparta na hřišti Rangers?
Vyhraje
38,3 %
Remízuje
12,1 %
Prohraje
49,6 %
Celkem hlasovalo 18612 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen