Bělorusko ve středu Evropy. Dopisy českých osobností běloruským politickým vězňům

24. listopad 2021

Setkání s lidmi, kterým není jedno, že Lukašenkův režim vězní již na 850 mužů a žen, kteří se nebáli vystoupit proti totalitě. V pořadu hovoří Kateřina Tučková, Radka Denemarková, Monika MacDonagh Pajerová, Jiří Padevět, Michael Žantovský, Sjarhej Smatryčenka, Max Ščur, Petr Minařík, Luděk Pavera a Irina Škaruba. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Připravil: Ivan Motýl
Komentář čte a režijní dohled má: Eva Lenartová
Zvuk: Marek Hoblík
Premiéra: 24. 11. 2021

Z Ostravy na běloruské hranice je to 529 kilometrů. A z Prahy do běloruského Brestu dokonce o 150 kilometrů méně, než kdybychom ze Smíchova vyrazili do Paříže. Bělorusko leží ve středu Evropy. Ale protože se tahle země od rozpadu Sovětského svazu zatím nedočkala skutečné parlamentní demokracie, máme snahu ji z centrální Evropy spíše vylučovat.

Běloruský politický vězeň Eduard Palčys oslavil jednatřicáté narozeniny 28. října, tedy v den státního svátku, kterým Češi uctili vznik demokratické republiky. Palčys může o demokracii jen snít. „Zatčen byl loni 27. září a dodnes čeká na soudní proces. Tedy více než rok,“ vysvětluje Sjarhej Smatryčenka z Ambasády nezávislé běloruské kultury v Brně.

K zatčení Eduarda Palčyse došlo za podivných okolností. „Během loňského léta byl v nepřítomnosti dvakrát odsouzen správním soudem, pokaždé k patnáctidennímu trestu. Palčys ale o soudech nic nevěděl, obsílky ani rozsudky nedostal. Přišli si pro něho 27. září, aby odseděl těch třicet dnů. Jenže si ho za mřížemi nechávají dodnes, víc než rok,“ říká Sjarhej Smatryčenka.

Čtěte také

Palčysovi napsal dopis český spisovatel a badatel Jiří Padevět. List adresáta zřejmě nenašel, režim politickým vězňům zadržuje většinu korespondence. „Na evropské poměry je Lukašenko velmi výjimečný v míře policejní brutality, kterou nyní praktikuje,“ komentuje Padevět situaci v Bělorusku. Eduardu Palčysovi mimo jiné napsal: „Nežijete v normálním světě. Svoboda Vaše i Vašeho národa je denně pošlapávána těžkými botami policistů. Bohužel se tak děje za přihlížení celého civilizovaného světa a vypadá to, že jste v tom sami.“ Mladému historikovi hrozí pravděpodobně sedmiletý a možná i vyšší trest.

V Bělorusku přibývají političtí vězni každý den. „Zatímco loni na podzim mělo Bělorusko asi 50 politických vězňů, aktuálně je jich 836. A o stovkách dalších pravděpodobně nevíme,“ říká Smatryčenka. Podle běloruských lidskoprávních organizací Lukašenka trpělivě vyčkával, až Evropská unie poleví v podpoře demonstrantů a opozice…

Osudy adresátů přiblíží Sjarhej Smatryčenka, své listy přečtou Kateřina Tučková, Radka Denemarková, Monika MacDonagh Pajerová, Jiří Padevět, Michael Žantovský, Sjarhej Smatryčenka, Max Ščur, Petr Minařík, Luděk Navara a Irina Škaruba. Na kytaru zahraje v Česku žijící běloruský básník Max Ščur, na harmoniku Yegor Zabelov, svůj hněv vykřičí běloruští punkeři a Irina Škaruba uvaří Lukašenkův hněv podle receptu Václava Havla.

Psáno pro Týdeník Rozhlas. 

autor: Ivan Motýl
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.