Zpravodajství Brno

Syn slavného umělce vypráví o světě svého otce, Alfonse Muchy

Geniální malíř ve filmovém zpracování Romana Vávry

Velikost textu:

Fascinující příběh světově proslulého českého výtvarníka, představitele secese, geniálního kreslíře, autora plakátů a tvůrce slavné Slovanské epopeje, Alfonse Muchy, zpracoval režisér Roman Vávra. Dokumentární film Svět podle Muchy uvede v televizní premiéře ČT art ve středu 1. září 2021 ve 20:15.

Svět podle Muchy
Svět podle Muchy
Otevřít galerii
  • Svět podle Muchy autor: Tomáš Škoda, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Svět podle Muchy autor: Tomáš Škoda, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Svět podle Muchy autor: Tomáš Škoda, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Snímek je nejkomplexnějším filmem, jaký za posledních 20 let o jednom z nejznámějších českých malířů vznikl. „Jde o stylizovaný film s hranými prvky, kombinovaný s čistým dokumentem a animacemi, podpořený současným užitím filmových výrazových prostředků,“ upřesňuje režisér Roman Vávra. Zároveň připomíná 160. výročí Muchova narození, které připadlo na loňský rok. „Náš film představí život Alfonse Muchy, odhalí vývoj tvůrčího rozporu slávy a vlastní touhy,“ doplňuje producent Ondřej Beránek.

Příběh Alfonse Muchy vypráví syn Jiří, který zpracovává jeho paměti a psaním se vyrovnává s jeho odkazem. Svěží snímek přináší nový pohled na Alfonse Muchu, je založený na exkluzivní a doposud nepublikované korespondenci, denících a autobiografii. Jiří Mucha se mimo jiné pohybuje v prostoru otcova starobylého bytu na Hradčanském náměstí v Praze. Režisér se však s kamerou vypravil také do Paříže, Japonska a USA.

„Náboj filmu o Muchovi je dán rozpory jeho života a tvorby. Mucha coby selfmademan se stal jednou z prvních uměleckých celebrit rodící se mass culture. Jeho svébytný styl ovlivnil mnoho výtvarníků a v uměleckém světě je jeho vliv patrný dodnes. Odráží se zejména ve streetartu, plakátech pro hudební styl psychedelic rock a japonském manga komiksu. V tomto ohledu je Muchův odkaz opravdu fenomenální, přesto širší veřejnosti prakticky neznámý,“ upozorňuje na aktuální kontext dokumentu jeho scenáristka Markéta Sára Valnohová. Ve filmu se tak objeví Stanley Mouse, přední tvůrce plakátů pro skupiny a hudebníky jako Janis Joplin či Jimi Hendrix, americký graffiti umělec Mear One nebo japonský ilustrátor Yoshitaka Amano.

Film vznikl v koprodukci Punk Filmu, České televize, ARTE a německé společnosti Maxim Film ve spolupráci s Mucha Foundation, za podpory Státního fondu kinematografie, WOW Prague Film Fund, Plzeňského kraje, Jihomoravského kraje a statutárního města Brna. Česká televize do koprodukce vstoupila prostřednictvím svého brněnského studia.

Režie: Roman Vávra // scénář: Roman Vávra, Markéta Sára Valnohová // námět a dramaturg: Martin Polák // kamera: Martin Štěpánek // vedoucí produkce: Markéta Tulisová // výkonný producent ČT: Pavel Plešák // kreativní producent ČT: Dušan Mulíček // producenti Ondřej Beránek a Jakub Pinkava


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.