Hlavní obsah

Slavné ženy, které byly obětí domácího násilí

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Za dva dny je Mezinárodní den za odstranění násilí páchaného na ženách. V tento den pořádají organizace po celém světě akce, které mají na násilí upozornit. Že je to potřeba, dokázala i zpěvačka Šárka Vaňková. Nedávno veřejně přiznala, že i ona byla obětí. Fyzicky a psychicky ji týral bývalý partner.

Článek

Více než polovina žen se za svůj život setká s určitou tyranií a nějakou formou násilí. A jsou mezi nimi i VIP osobnosti. Ty, které obdivujeme a často máme pocit, že jejich život je jeden velký nádherný sen. Jenže leckdy připomíná spíš noční můru. Jako oběť domácího násilí si svoji můru odžila leckterá VIP žena – teď se s tímto hrozivým zážitkem po letech svěřila zpěvačka Šárka Vaňková. Ale není sama, i další slavné ženy sebraly odvahu nejen odejít a ukázat tyranovi záda, ale o svém problému také promluvit a povzbudit ostatní.

Šárka Vaňková

V první řadě Česko hledá SuperStar v roce 2004 skončila na druhém místě a začala si žít svůj sen. Včetně toho, že jí do života vstoupila láska. Mladá, nezkušená a po uši zamilovaná žena neměla ani tušení, že se dostala do spárů manipulátora, tyrana a násilníka. V pořadu České televize 13. komnata popsala, jak nenápadně a tiše se to dělo. Jak ji partner postupně separoval od ostatních lidí, jak omezovala komunikaci i s těmi nejbližšími a rodinou, a nakonec přišla první facka.

Na tu si už zpěvačka ani nepamatuje, ale přicházely další a další. Její život se točil v bludném kruhu: Strach promluvit, protože se to bude propírat veřejně, ji neustále nutil po každém výprasku zamaskovat modřiny a jít do divadla odehrát představení. Mlčet, vydržet to. Policii prý volala jednou. A když muži zákona odešli, dostala od přítele „přídavek“ za to, že je zavolala.

Nakonec ale přišla chvíle, kdy se to v ní zlomilo. Stalo se to ve chvíli, kdy ležela na zemi a partner nad ní stál se žehličkou v ruce a hrozil. Vzpomínala, že vlastně ani neví, jestli se tehdy bála, nebo chtěla, aby ji skutečně udeřil. Protože taková modřina by už zamaskovat nešla, na představení by jít nemohla a konečně by byla pravda venku.

A možná i to byl moment, kdy si uvědomila, že takhle žít nelze. A začala plánovat útěk. Tajně si pronajala byt, a když jednou tyran nad ránem usnul, s nachystanými věcmi utekla. Její ex ji ještě nějaký čas sledoval, ale to už nad ní neměl naštěstí moc. Šárka Vaňková se s tímto hrůzným zážitkem pomalu vyrovnala a nyní v sobě našla sílu o něm veřejně promluvit.

Foto: Profimedia.cz

Šárka Vaňková se svěřila se svým smutným příběhemFoto: Profimedia.cz

Romana Pavelková

Modelka a podnikatelka je další známá žena, která osobní zkušenost s násilnickým partnerem překonala a rozhodla se pomáhat jiným obětem násilí. Před lety ji psychicky i fyzicky týral přítel a jí trvalo rok, než se dokázala vzepřít. Ani se nikomu nesvěřila… Poté založila Nadační fond Romany Pavelkové, který bojuje za netoleranci násilí v rodinách a za vizi láskyplného vztahu.

Halle Berry

Oscarová herečka byla jako malá holčička svědkem toho, jak její otec mlátí matku. A občas vztáhl ruku i na děti. Dětství plné násilí ji poznamenalo, měla dlouho nízké sebevědomí a vybírala si i násilnické partnery. Jeden ji zbil tak, až jí praskl bubínek, a ona dodnes neslyší na levé ucho.

Rihanna

Domácí násilí, které bylo věcí veřejnou, se odehrávalo mezi zpěvačkou a jejím partnerem, zpěvákem Chrisem Brownem. Milovali se i nenáviděli a v roce 2009 jí v autě cestou na předávání Grammy třískal hlavou o okénko. Pokračoval v tom i doma a byl zatčen. Nebyl to ale  definitivní konec, proběhly velkolepé návraty i další velké hádky… Chvíli trvalo, než si Rihanna ujasnila, že láska se pěstmi nevyjadřuje.

Mariah Carey

Popová princezna, jejíž hit All I Want for Christmas Is You okouzlil celý svět, miluje luxus a má prý pěkně hvězdné manýry. Důvodem ale může být nejen to, že jí sláva stoupla do hlavy. Má za sebou totiž dětství v absolutní chudobě a zažila i domácí násilí. Upozornila, že ne vždy musí jít o fyzické týrání. Mariah Carey byla pět let vdaná za hudebního magnáta Tommyho Mottolu a v jeho domě plném kamer a hlídaná ozbrojenou ochrankou se cítila jako ve vězení. O manželství s despotickým manželem, který jí vyhrožoval s nožem u krku a hlídal ji na každém kroku, vydala i knihu.

Pamela Anderson

Postavte před hvězdu Pobřežní hlídky (1989–2001) deset mužů a ona z nich bez zaváhání vybere jediného grázla. Jako by ji drsní kluci přitahovali… Její vztah s hudebníkem Tommym Leem byl jako na houpačce. Vzali se po pár dnech známosti a rozešli se po třech letech, které on ovšem nestrávil celé po jejím boku, ale odseděl si i pár měsíců za její týrání. Měl do ní kopat i ve chvíli, kdy v náručí držela malého syna. Přesto Pamela Anderson čekala, až se z vězení vrátí…

Tina Turner

Je to legenda hudebního světa, říkalo se jí rocková babička a prý měla nejhezčí nohy v showbyznysu. Ale v osobním životě si Tina Turner zažila svoje. S Ikem Turnerem byli nejdřív kolegové a přátelé, nakonec se do sebe zamilovali a on se rozvedl. A začalo peklo. V den svatby ji donutil k návštěvě nevěstince, permanentně ji týral, zlomil jí nos, bil ji před dětmi. Během manželství se pokusila i o sebevraždu.

Obětem domácího násilí pomáhá řada organizací, třeba Rosa či Bílý kruh bezpečí. Ale důležité je o tomto problému mluvit, nedělat z něj tabu. Za znásilnění, sexuální zneužití či týrání od soudu jen s podmínkou?! Změnu můžeme ovlivnit všichni

Poznámka redakce: Tento článek byl aktualizován o nové informace.

Reklama

Načítám