Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Povinné očkování proti covidu: Právníci se shodují, jak to podle nich je

Povinné očkování: Lze to zavést, uvedli pro eXtra.cz právníci
Zdroj: Profimedia
Vakcína

Zvažované povinné očkování pro lidi nad 60 let vyvolalo napříč Českem řadu nesouhlasných reakcí. Na sociálních sítích často zaznívá názor, zejména mezi antivaxery, že by tím došlo k porušení práv a svobody obyvatel. Redakce eXtra.cz proto oslovila dva právníky, kteří se shodují, že o nic takového by nešlo. "Zákon o ochraně veřejného zdraví jasně hovoří o tom, že jedním z možných opatření je očkování," uvedl zkušený advokát Tomáš Sokol. 

Vláda v pondělí otevřela debatu o povinném očkování některých profesí proti covidu-19 i lidí nad 60 let. To vyvolalo mezi lidmi různé reakce, část Čechů je ale důrazně proti a ohrazují se tím, že by šlo o zásah do jejich práv a svobod. S tím ale nesouhlasí právník Tomáš Sokol. "Zákon o ochraně veřejného zdraví jasně hovoří o tom, že jedním z možných opatření je očkování. Ten prostor pro možnost zavést povinnou vakcinaci tady je," řekl pro eXtra.cz advokát se zaměřením na trestní a občanské právo.

Zároveň ale přiznává, že zavedení povinného očkování by nemuselo být úplně bez komplikací. "Podotýkám ale, že jsou rozhodnutí Ústavního soudu, Evropského soudu pro lidská práva a dalších institucí, z nichž lze vyvodit, že například je možné podmínit vstup dítěte do mateřské školky očkováním. Zcela určitě by tedy připadalo v úvahu nějaké omezení, které by neočkované dočasně vyloučilo z nějakého života," vysvětlil právník s tím, že něco podobného už v Česku vidíme. Například do restaurací mohou jen lidé s dokončenou vakcinací nebo po prodělání covidu.

Očkování se musí odůvodnit

I tak je ale Sokol přesvědčen, že kdyby se vláda držela pandemického zákona, respektive zákona o ochraně veřejného zdraví, pak by se dalo vážně uvažovat o povinném očkování. "Samozřejmě by to ale muselo být zdůvodněno velmi silně. Jde o to, jak silná bude míra hrozby a jak velká bude odborná jistota, že to může pomoci," upozornil Sokol.

Podobně to vidí právnička Klára Long Slámová. "Povinné očkování nařídit lze. Je to ale samozřejmě otázka vhodnosti, což je nyní na odbornících. Ti by o tom měli rozhodovat na základě dlouhodobějších údajů a musí svůj krok pořádně odůvodnit," řekla pro eXtra.cz Slámová. Ve většině nařízení, která nakonec smetl soud ze stolu, byl ale jiný důvod než nedostatečné podmínění odborníky.

"To, na čem doposud selhává množství mimořádných opatření, není tak medicínský spor, jestli to je nebo není na místě, ale ve zdrcující většině případů soudy říkají, že to je nesrozumitelné nebo je to explicitně v rozporu s právem," vysvětlil Sokol a dodal, že by k tomu tenotkrát nemuselo dojít, ale u nařízení o očkování by muselo být naprosto zřejmé, že jde o jediné přijatelné opatření. To už ale záleží na odbornících.


Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy