Autobusová linka ze Šluknovského výběžku do Prahy končí. Přímých spojů po zásahu Libereckého kraje ubude

Autobus společnosti Quick Bus. Foto: Quick BusAutobus společnosti Quick Bus. Foto: Quick Bus

Mezi Prahou a Šluknovským výběžkem má nově jezdit linka objednávaná kraji.

(aktualizováno 9:18) Společnost Quick Bus ukončí k 29. listopadu přímou autobusovou linku, která spojuje Šluknovský výběžek s Prahou. Dopravce z konce viní především Liberecký kraj. Ten to ale odmítá a slibuje obyvatelům nové spojení. Jde o linku Rumburk – Varnsdorf – Česká Lípa – Praha.

„Ekonomická situace nám v provozu této části našich přepravních služeb nedovoluje nadále pokračovat. Dopravní úřad Libereckého kraje se rozhodl zařadit úsek trasy linky po Libereckém kraji do kategorie ‚závazkových‘, tedy dotovaných služeb,“ uvedl dopravce ve svém prohlášení na webu.

Krajský úřad podle něj zakázal dopravci přepravu cestujících od Svoru až do Prahy. Dosud licence zakazovala přepravu v rámci kraje. „Za této situace  je pro nás  provoz této linky naprosto ekonomicky nemožný,“ uvedla firma v prohlášení.

Nová linka zařazená do PID

Liberecký kraj již dříve představil plán na novou autobusovou linku 400, která vznikne ve spolupráci se Středočeským a Ústeckým krajem a bude plně v závazku veřejné služby. „Jak je důležité zajistit skutečně stabilní spojení, ukázala pandemie koronaviru, na kterou, bohužel, doplatily především dálkové komerční linky,“ řekl mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla. Právě během pandemie některé komerční linky vůbec nejezdily. Jde i o příklad spojení ze Šluknovského výběžku.

Podle kraje byl Quick Bus přizván k účasti na nově připravované koncepci. „Liberecký kraj stál o to, aby byl součástí nové koncepce spojení, i kdyby se tento dopravce nedohodl s krajem Středočeským na vstupu do Pražské integrované dopravy,“ dodal Trdla. Podle kraje dopravce už v roce 2020 od takového plánu nakonec ustoupil na poslední chvíli a smlouvu neuzavřel.

Kraj si ve svém vyjádření postěžoval, že mu Quick Bus nedal vědět, když linku obnovil. O další spolupráci prý už neměl dopravce podle kraje zájem. „Pro cestující, a to je nejdůležitější, zajistí Liberecký kraj ve spolupráci se Středočeským krajem celodenní a celotýdenní nabídku spojení. Část spojů bude vedena také z Ústeckého kraje, přičemž Liberecký kraj již v minulosti nabídl možnost rozšíření rozsahu spojů na nově připravované lince směrem do Varnsdorfu,“ uvedl Trdla.

Nespokojenost na svých stránkách vyjádřilo i Město Varnsdorf. „Osobně jsem jednal s hejtmanem Libereckého kraje, kdy jsem mu vysvětloval, že se jedná o zavedenou, spolehlivou a oblíbenou společnost, za kterou se můžeme zaručit. I přes ujištění, že proběhne další jednání, že je možná určitá spolupráce ve formě subdodávek a i přes předání kontaktů na vedení společnosti, se již vedení Libereckého kraje neozvalo a navržené jízdní řády byly odsouhlaseny a vydány,“ uvedl místostarosta Jiří Sucharda.

Nová linka 400 by měla začít jezdit od 12. prosince.  Jízdní řád je na stránkách Dolního Podluží, počítá se čtyřmi spoji denně z Varnsdorfu ve všední dny a jedním z Rumburku. Dosud jezdí až sedm spojů denně z Varnsdorfu a tři z Rumburku.

(9:18 doplněno vyjádření Varnsdorfu)

Tagy Liberecký kraj Quick Bus Šluknovský výběžek Ústecký kraj
214 komentářů