Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bohu díky, že nejsme Turecko a že máme nezávislou centrální banku!

Když před pár týdny Bankovní rada ČNB prudce zvýšila sazby a zahájila velké protiinflační tažení, řada politiků, ale i analytiků a mediálních ekonomů na ní nenechala nit suchou. Měli by se podívat na to, co dělá inflace v Turecku.

To je totiž skutečně strašné. A ještě horší je, jak na to reaguje turecký stát a centrální banka.

Vraťme se ale o pár desetiletí v čase. Někdy v roce 1990 nebo 1991 se povedl Alexanderu Dubčekovi nechtěný vtípek. Po vystoupení z letadla, když se vracel z meziparlamentní návštěvy, prohlásil se svým širokým úsměvem před novináři: „Byli jsme se v Turecku učit to jejich hospodářství.“ Dneska by to chudák schytal na sociálních sítích nevídaným způsobem, tehdy byla doba tolerantnější a všichni to přešli lehkým pousmáním. Navíc: Tehdy také platilo, že Turecko bylo něco jako „hospodářský zázrak“. Prudký růst ekonomiky i životní úrovně, hospodářství se modernizovalo před očima, reformy probíhaly s neuvěřitelnou pílí, rychlostí a především úspěšně.

Devadesátá léta a stejně tak období do zhruba let 2014 – 2015 byly (samozřejmě s přerušeními danými globálními otřesy) časy skutečně obdivuhodného vzestupu turecké ekonomiky, industrializace, celkového růstu, stabilizace měny. Nepříliš časté hlasy o tom, že to všechno stojí stále více na vratkých základech, byly překrývány voláním „Velké Turecko!“, podivným „pokusem o vojenský puč“, islamizací, postupným ořezáváním ekonomických svobod a celkovým omezením svobod občanských. Mimo jiné byl do dlouhá desetiletí sekulárního školství zaveden zpět náboženský akcent.

Dnes je Turecko v sevření obrovské inflace, která oficiálně dosahuje dvacet procent, ve skutečnosti to bude spíše procent 40, turecká lira je na kolenou, ekonomika slábne a životní úroveň padá. Občanské svobody jsou stále více nahrazovány islámským viděním společnosti. O tom ale psát nechci.

Prezident Erdogan několikrát rozprášil za poslední roky vedení centrální banky, zcela si ji podmanil a při v podstatě extrémním tempu růstu cen a znehodnocování měny nařídil pokračovat v politice nízkých sazeb (jinými slovy pumpovat dál do ekonomiky nové a nové peníze).

Naši zarputilí kritici bankovní rady by se měli kouknout na Turecko, jak to vypadá, když je odbornost nahrazena diletantstvím a když vedení centrální banky převezmou politici. Protože stejně, jako mělo smysl dívat se na Turecko v oněch letech 1990 nebo 1991 a hledat v něm inspiraci pro vlastní reformy, ještě daleko více má smysl se na Turecko dívat nyní. Jenže jako na příklad stavu, kdy absurdní neznalost a ideologie či rovnou náboženství převezmou otěže řízení věcí ekonomických. Na okraj: Jeden z argumentů, který prezident Erdogan používá proti logickému a naprosto nutnému růstu sazeb jako důležité páky boje proti inflaci, je tvrzení, že vysoké sazby jsou lichva a islám zakazuje úročení peněz. Z toho pak jeho tým vyvozuje závěr, že znehodnocování měny je naopak zaviněno vysokými sazbami.

Nemohu si pomoci, ale připomíná mi to jednu ze slavných cimrmanovských přednášek:

"Nebyl to Strindberg, kdo experimentálně zjistil, že vypouštěním tabákového dýmu do vody zlato nevznikne? Někdo to totiž vyzkoušet musel. Někdo musel slepou uličku lidského poznání ohledat a ohlásit světu: Tudy ne, přátelé!"

Halas kolem rozhodnutí naší Bankovní rady už trochu utichnul a alespoň na této frontě už je veřejná diskuse trochu klidnější a racionálnější. Takže přichází čas spíše poděkovat centrálním bankéřům za jejich krok. A uspořádání naší Ústavy a celému institucionálnímu systému, že máme na vládě a politicích nezávislou centrální banku. Ne jako v Turecku.

Autor: Eva Kislingerová | čtvrtek 25.11.2021 7:47 | karma článku: 18,28 | přečteno: 363x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Se zataženou ruční brzdou zázraky neuděláte

Kterákoliv rozsáhlejší analýza české ekonomiky sepsaná v posledních desetiletích obsahuje pasáž nadepsanou nějak jako „limity rigidního trhu práce“. Nejen mezititulek, ale i obsah se až děsivě opakují.

18.4.2024 v 8:08 | Karma: 18,82 | Přečteno: 547x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Kam a jak mizí české miliardy

Veřejnost to vždycky spolehlivě rozruší, když se někde ve sdělovacích prostředcích objeví věta, že z republiky odešly do zahraničí stovky miliard korun. Obvykle s douškou „mateřským firmám“ a ze „zisků podniků“.

2.4.2024 v 7:17 | Karma: 39,55 | Přečteno: 6131x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma: 25,50 | Přečteno: 790x | Diskuse| Společnost

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma: 35,96 | Přečteno: 4331x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma: 27,15 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik