Novým prezidentem Interpolu zvolili šéfa policie Spojených arabských emirátů. Porazil Češku

Novým prezidentem Interpolu byl dnes zvolen šéf policie Spojených arabských emirátů (SAE) Ahmad Násir Raísí.

Novým prezidentem Interpolu byl dnes zvolen šéf policie Spojených arabských emirátů (SAE) Ahmad Násir Raísí. Zdroj: ČTK

Šárka Havránková Interpol
2
Fotogalerie

Novým prezidentem Interpolu byl ve čtvrtek zvolen šéf policie Spojených arabských emirátů (SAE) Ahmad Násir Raísí, informovaly agentura AFP i Interpol na twitteru. O nejvyšší úřad v této mezinárodní policejní organizaci se ucházela také plukovnice české policie Šárka Havránková, která je nyní viceprezidentkou Interpolu.

Násir Raísí přitom čelí kritice kvůli případům mučení a porušování lidských práv, kterých se podle médií dopustila policie v SAE pod jeho vedením. V několika zemích jsou na něj kvůli tomu podána trestní oznámení. Organizace MENA Rights Group, která působí v arabských zemích a na Blízkém východě, poukazuje na opakované porušování práv ze strany bezpečnostních sil SAE.

Funkce prezidenta Interpolu, jehož mandát je čtyřletý, je v mnoha ohledech reprezentativní. Každodenní chod organizace zajišťuje generální tajemník, jímž je nyní Němec Jürgen Stock.

Nového prezidenta Interpolu zvolilo 89. valné shromáždění, které od úterý zasedá v Istanbulu a které dnes končí. Jeho účastníci mimo jiné schválili vstup Mikronésie, která se stala 195. členským státem této organizace, či rezoluci vyzývající k boji proti sexuálnímu zneužívání dětí prostřednictvím internetu a sociálních sítí.