Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Přichází konec nerozlučné dvojice legionářů


Přichází konec nerozlučné dvojice legionářů
Recenze knihy: Vyhnanství
Autor: Simon Scarrow
Originální název: The Emperor’s Exile
Nakladatelství: BB art
Počet stran: 336
Již neuvěřitelných 19 dílů můžeme sledovat osudy dvou římských důstojníků, jejichž dobrodružství zasadil britský autor Simon Scarrow do období největší slávy římské říše. U nás jde jednoznačně o nejdelší sérii v tomto subžánru historické beletrie, kterou čtenářům pravidelně přináší nakladatelství BBart. Věrní čtenáři série sledovali životy legionářského nováčka Catona a tvrdého centuriona Macrona již od jejich prvního setkání. Desítky napínavých dobrodružství ze Scarrowova pera, která spolu tito vojáci zažili, mezi nimi vytvořila nezničitelné pouto přátelství.

Všechno dobré ale jednou musí skončit. Již několik posledních dílů série Orel začal autor pomalu naznačovat, že naše hrdiny čeká rozloučení. Během 19 knih museli oba vojáci zákonitě zestárnout. Věk staršího Macra tak již delší dobu přestával být slučitelný se službou v legiích. Když autor ještě centurionovi přihrál ráznou manželku, bylo jasné že Macrův konec v armádě je jen otázkou času.

Neuvěřitelné se tak stalo skutečností a na prvních desítkách stránek nové knihy Vyhnanství dochází k loučení dříve nerozlučné dvojice. Neberte toto oznámení jako spoiler, stejné informace se dozvíte hned na prvních řádcích oficiální anotace nakladatele. Odloučení není žádným velkým dějovým zvratem a od prvních stránek je jasné, že k němu tentokrát opravdu dojde.

Podle plánu postupně budovaného již v předchozích dílech se tak Macro se svojí ženou vydává na cestu do Británie, kde v armádě dlouhou dobu působil a kde nyní žije jeho matka. Cato se tak poprvé v celé sérii ocitá zcela sám. Tedy ne uplně. Jak jsem již naznačoval v recenzi na minulý díl, nová postava Apolonia od začátku aspirovala na nového Catonova parťáka. V této knize dostává více prostoru. Rozhodně se nedá říci, že Apolonius je nový Macro, stále jde o velmi nečernobílou postavu. Čtenář si často nemůže být jistý, co si vlastně o Apoloniovi myslet, což je oproti vyloženě kladnému Macronovi sympatické. Ani samotný Cato si nového kolegu nepřipouští příliš blízko, tak jako svého dřívějšího přítele.

Ukázka knihy


První čtvrtina knihy se tak odehrává ve velice nostalgickém ladění. Loučení přátel je smutné, často se vzpomíná a čtenář nemůže uvěřit že se to nyní skutečně děje. Stále čeká na nějaký zvrat, který Macra povolá zpátky, ale nic takového se tentokrát nestane. Při neustálém vzpomínání na počátky přátelství dostanete chuť vylovit z knihovny první díl a pouze nevzpomínat, ale zažít to celé znovu.

Nostalgie ale končí, když se Cato musí vydat splnit nové rozkazy. Po Narcissovi a Pallasovi nyní přebírá roli císařského manipulátora senátor Seneca a vysílá Catona na Sardinii, kde na něho čeká hned několik úkolů. Dopravit na ostrov a hlídat zde má zapuzenou Neronovou milenku Claudii Acte. Zejména ale musí potlačit vzpouru, která se na Sardinii rozhořívá. A aby toho nebylo málo, to vše mu komplikuje rozrůstající se morová epidemie na jihu ostrova.

Další části knihy pak probíhají víceméně podle šablony, které se Scarrow drží již mnoho dílů. Nečekané komplikace, nespolupracující aristokraté, vnitřní pochyby a zejména Catonova inteligence, která dokáže nakonec vyřešit jakýkoliv problém. Jedinou zásadnější změnou je, že celý děj tentokrát sledujeme pouze z Catonova pohledu. Nemáme tak obvyklé dvě linie obou hlavních postav, které se průběžně setkávají a zase rozcházejí.

Závěr knihy pak přináší několik událostí, jejichž následky budou evidentně trvalejšího charakteru. Ale to již samozřejmě nemohu detailněji prozrazovat. Co však prozradím je, že autor naznačuje, že přeci jen bychom se někdy v budoucnu mohli s Macrem ještě setkat. Osobně to považuji jistou věc, děj se totiž odehrává v roce 57 n.l. To znamená že za pouhé tři roky se v Británii rozhoří velké povstání v jehož čele nebude nikdo jiný než Boudicca - Macronova dřívější milenka. Takovou příležitost si určitě autor nenechá ujít.

Ale to je ještě záležitost minimálně několika dalších dílů. Nyní tu máme Povstání, které drží laťku většiny posledních dílů a absence Macrona přináší vhodné zpestření do příběhu. Knihu můžu určitě doporučit. Pokud máte sérii rozečtenou, rozhodně v ní pokračujte, celý příběh možná totiž brzy dospěje do velkého finále.

Hodnocení autora recenze
80% 80% 80% 80% 80% 80% 80% 80% 80% 80%
V obchodech(297 - 357 Kč)



Komentáře

Další zajímavé recenze



A najednou…
Recenze knihy Mycelium: Program apokalypsy

Vydarený debut novej slovenskej autorky
Recenze knihy Chuť ticha

Dobrodružství Bohdana Jaroše
Recenze knihy Lovec čertov

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?