Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

GLOSA: Češi zažívají covidové déjà vu. Léto, volby, lockdown a nevinný Babiš

GLOSA: Češi zažívají covidové déjà vu. Léto, volby, lockdown a nevinný Babiš
Zdroj: Profimedia
Koronavirus

Rok se s rokem sešel a Česko je tam, kde bylo minulý podzim. Denně nám přibývá kolem 20 tisíc nakažených, nemocnice omezují péči kvůli pacientům s koronavirem a vláda opět uvažuje o vyhlášení nouzového stavu. Čekali jste, že tentokrát už budeme na boj s pandemií připravení? Smůla, přednost měly volby. 

Při pohledu na denní přírůstky nakažených a hospitalizovaných s koronavirem přichází člověku na mysl především jeden termín - déjà vu. Máte pocit, že už jste někdy něco podobného zažili? To je přesné, protože tomu tak bylo loni. Druhá polovina roku 2020 by se dala nejlépe rozdělit na léto, volby, lockdown a zatím vše nasvědčuje tomu, že letos to bude na chlup stejné. Nebo minimálně podobně tragické.

Stejně jako loni i letos jsme měli relativně klidné léto, kdy jsme mohli chodit do restaurací, cestovat a užívat si koronavirového poločasu. Už na začátku září se začaly, s ohledem na nadcházející volby, objevovat vtípky, že po zavření volebních místností přijde další vlna koronaviru. Ostatně podobné názory se daly zaslechnout i běžně mezi lidmi. Vláda ale zarytě jela svůj scénář best in covid, respektive "tvařme se, že covid neexistuje, je to špatné pro kampaň!".

Novináři se před volbami pravidelně ptali Andreje Babiše a dalších členů vlády, zda je Česko připraveno na další vlnu koronaviru. Odpovědí ale bylo, že žádná vlna tu není, ze všech zemí Evropy si vedeme nejlíp a sám premiér mi v předvolebním rozhovoru řekl, že covid není téma. A dál už to tak nějak znáte. Přišly volby, koronavirus krátce po nich udeřil a Česko je opět best in covid. Na 100.000 obyvatel připadá 1097 případů nákazy potvrzených za poslední týden a ze zemí EU je na tom hůř už jen Slovensko, kde již zavedli lockdown.

Voliči zapomenou

Minimálně jednu změnu oproti loňskému roku ale přece jen můžeme pozorovat, a to tu, že ANO volby prohrálo, tudíž se pak rétorika malinko změnila. Místo projevu, kdy Babiš minulý rok přiznal, že situaci nezvládl, jsme se ve středu dočkali mimořádné tiskovky, na které naopak kopal do pětikoalice SPOLU, Pirátů a STAN, že nic nedělá. Co na tom, že u kormidla je pořád ještě ANO. Místo předávání vlády tak můžeme v přímém přenosu vidět tranzici zodpovědnosti za další obří průšvih.

Už teď vám s jistotou mohu říct, co bude přiští rok v komunálních volbách tématem Babišova hnutí. Zatímco letos to byla neexistující migrace s cílem oslabit Piráty, za rok se bude kydat špína na pětikoalici za nezvládnutou podzimní vlnu, rekordní denní přírůstky, tisíce mrtvých a možná i lockdown. Paměť voličů je totiž krátká a při šikovném využití Marka Prchala, PR kouzelníků a Babišových milionů se dají vzpomínky části české populace lehce upravit.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy