Orientační nabídka


Znak města Rokycany (odkaz na titulní stránku) 

Město Rokycany - Oficiální web


Hledat
Facebook města Rokycany Instagram města Rokycany

Cesta: > Titulní stránka

 

Martin Biháry získal v Gruzii desátý titul mistra světa

Hned čtyři medaile – dvě zlaté a dvě stříbrné –vybojoval na mistrovství světa a mistrovství Evropy zrakově postižených Martin Biháry z Rokycan.
Martin Biháry získal v Gruzii desátý titul mistra světa
 

 
 

Šampionát se odehrál na sklonku října v gruzínském Bakuriani. Biháry startoval v obou mistrovstvích vždy ve dvou závodech  – Masters pro sportovce nad 40 let a Open, který je otevřený pro všechny věkové kategorie od juniorů až po masters. A právě v absolutním pořadí našel přemožitele. Stal se jím Oleksandr Chernobai z Ukrajiny. „Otevřený závod je obrovská výzva, stojí spoustu sil vyrovnat se i výrazně mladším sportovcům,“ přiznává Biháry, který v závodech Masters ve své věkové a váhové kategorii s přehledem zvítězil, i když právě tady byla největší konkurence. V Gruzii ho nadchla krásná příroda, dobrý koňak a skvělé víno.

Na  mistrovství světa byl letos po dvanácté, desetkrát z toho zvítězil, jednou byl druhý. A hned po návratu začal s přípravou na další světový šampionát.  IBSA Games Afrika se odehrají v březnu v egyptském Luxoru. „Trénuji čtyřikrát týdně. Tréninky nejsou příliš dlouhé, ale jsou velmi intenzivní, k tomu přidávám kardio, chodím do bazénu a do sauny,“ popisuje Martin Biháry.

Zároveň se snaží propagovat sport mezi zrakově postiženými lidmi. „Byl bych rád, kdyby se okruh závodníků z České republiky rozšířil. Je totiž velký rozdíl v tom, když jsem na mistrovství sám a když je tam celá parta třeba deseti dvaceti sportovců, kteří se vzájemně podporují,“ vysvětluje Biháry, který také podporuje snahu zařadit zrakově postižené vzpěrače do paralympijských soutěží. Zatím na nich totiž můžou bojovat pouze tělesně postižení sportovci.

Desetinásobného světového šampióna pravidelně podporuje město Rokycany. „Martin Biháry patří ke špičkovým sportovcům, který sklízí obrovské úspěchy a skvěle reprezentuje naše město. Proto se vždy snažíme uvolnit alespoň menší finanční částku, která mu pomůže účastnit se mistrovství světa“ říká starosta Václav Kočí, kterému sportovec po skončení posledního šampionátu přišel na radnici poděkovat za podporu.

Biháry

 
Zodpovídá: Bc. Tereza Maixnerová
Vytvořeno / změněno: 25.11.2021 / 25.11.2021
 

 

Kontakt

Město Rokycany
Masarykovo náměstí 1
Střed
337 01 Rokycany

Tel.: 371 706 111
E-mail: epodatelna@rokycany.cz
ID datové schránky: mmfb7hp

Podrobný kontakt


Odběr novinek

Objednejte si bezplatné zasílání novinek do e-mailové schránky.

Informace o zpracování osobních údajů.


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém