Dvořákova Praha představuje tři koncerty příštího ročníku a zahajuje vánoční předprodej

Hudební festival Dvořákova Praha zveřejnil tři koncerty z programu 15. ročníku festivalu, který se uskuteční ve dnech 8.–25. září 2022. Diváci se mohou těšit na orchestr Mnichovských filharmoniků pod vedením jejich šéfdirigenta Valerije Gergijeva, izraelský Jerusalem Quartet nebo na koncertní provedení opery Rusalka s Českou filharmonií, dirigentem Semjonem Byčkovem a Asmik Grigorian v titulní roli. V tradičním vánočním předprodeji tak nyní festival nabízí tři z více než dvaceti připravovaných koncertů. Vstupenkami se mohou potěšit příznivci hudby a nadělit sobě či svým blízkým nevšední vánoční dárek.

První koncert z vánoční nabídky se uskuteční 9. září. S Mnichovskými filharmoniky vystoupí v Schumannově Violoncellovém koncertu a moll držitel ceny Grammy, norský violoncellista Truls Mørk. Ve druhé části večera zazní nedokončená symfonie č. 9 Antona Brucknera. Zatímco v případě mnichovského orchestru i jeho šéfdirigenta se bude jednat o festivalovou premiéru, Truls Mørk na Dvořákově Praze vystoupil již v roce 2011.

Asmik Grigorian, foto Algirdas Bakas

Pohádková opera Rusalka Antonína Dvořáka patří mezi skladatelova nejoblíbenější díla. Dvořákova Praha připravila její koncertní provedení na 19. září, kde se tohoto mimořádného úkolu zhostí Česká filharmonie se svým šéfdirigentem a uměleckým ředitelem Semjonem Byčkovem. Společně s nimi vytoupí mezinárodní sólisté: Rusalku ztvární litevská sopranistka Asmik Grigorian, která právě v této roli nadchla v posledních letech tisícovky nadšených posluchačů po celém světě. Roli Prince přijal ukrajinský tenorista Dmytro Popov. Jan Martiník vystoupí v roli vodníka, jako ježibaba se představí Jamie Barton a v roli cizí kněžny Jana Kurucová. Pražský filharmonický sbor bude řídit Lukáš Vasilek. Tímto počinem naváže Dvořákova Praha na sérii koncertních provedení Dvořákových oper v řadě Opera in Concert.

Předprodej pamatuje i na zástupce festivalové Komorní řady – v úterý 20. září 2022 vystoupí na Dvořákově Praze izraelský Jerusalem Quartet. Zazní Americký kvartet Antonína Dvořáka, jedna z autorových nejznámějších skladeb a „vlajková loď“ české kvartetní literatury, předcházet mu budou kvartety W. A. Mozarta (Smyčcový kvartet č. 21 D dur) a E. W. Korngolda (Smyčcový kvartet č. 2 Es dur). Izraelský kvartet již v České republice vystupoval dříve, naposledy se publiku Dvořákovy Prahy představil v roce 2018 violista souboru Ori Kam po boku své sestry, klarinetistky Sharon Kam, tehdejší kurátorky Komorní řady.

Jerusalem Quartet, foto archiv

Předprodej vstupenek na celý festival bude zahájen počátkem března příštího roku. „Nynější vánoční nabídka je skutečně jen ochutnávkou z 15. ročníku, příznivcům klasické hudby můžeme slíbit opravdu mimořádné zážitky a mimořádné interpretační osobnosti i tělesa,“ říká ředitel festivalu Jan Simon. „S tím, jak se prohlubuje tradice Dvořákovy Prahy a jak se v hudebním světě šíří povědomí o skvělé atmosféře festivalu, roste dále i zájem absolutní světové špičky zařadit dvořákovskou přehlídku do svého programu. Osobně se už nemohu dočkat,“ dodává Jan Simon.

Sdílet článek: