Prezident je kvůli covidu zpátky v Ústřední vojenské nemocnici, dostane monoklonální látky

Prezident Miloš Zeman je po několika hodinách zpět v Ústřední vojenské nemocnici. Měl pozitivní test na koronavirus, potvrdil Radiožurnálu mluvčí Vladislav Podracký ze zdravotnických zařízení Penta Hospitals. Společnost hlavu státu převzala ve čtvrtek do péče. Boris Šťastný ze společnosti Senior Home Group sdělil serveru iDNES.cz, že se prezident setkal s nakaženou zaměstnankyní Kanceláře prezidenta republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 23:05 25. 11. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Lukas Kabon/Anadolu Agency | Zdroj: Profimedia

„Při přijetí pacienta jsme postupovali standardním způsobem. To znamená, že byl proveden test na přítomnost covidu. Tento se ukázal následně jako pozitivní, takže po dohodě s ošetřujícím lékařem došlo k převozu pacienta zpět do Ústřední vojenské nemocnice,“ řekl Radiožurnálu Podracký.

Prezident má za sebou tři dávky očkování proti koronaviru. Podle Frekvence 1 nemá příznaky onemocnění covidem-19.

Kancelář prezidenta informovala, že byl Zeman pozitivně testován na koronavirus ve čtvrtek v odpoledních hodinách.

Ošetřující lékař Miroslav Zavoral serveru Seznam Zprávy sdělil, že důvodem k otestování byl rizikový kontakt pracovníka z Lán.

Rizikový kontakt

Nakaženým člověkem, se kterým se Zeman v uplynulých dnech setkal, byla zaměstnankyně Kanceláře prezidenta republiky. Serveru iDnes to řekl Boris Šťastný ze společnosti Senior Home Group.

Zaměstnankyně dostala na starosti zdravotní péči o Zemana v Lánech. Na nakaženou ženu se přišlo při preventivním testování každého, kdo by měl k prezidentovi v Lánech přístup.

Prezident se nově spolehne na péči soukromé firmy. Postará se o něj tým zdravotních sester z Penty

Číst článek

Poté byl proveden test i prezidentovi. „V podvečer jsme z ÚVN, jejíž laboratoř testy zpracovávala, jako první obdrželi informaci, která potvrzovala pozitivní test na covid-19 u pana prezidenta,“ řekl serveru Šťastný.

„Žádanky na tyto testy jsem osobně vystavoval já a jsou v systému ISIN (Informační systém infekční nemoci). Byly vydány z mého rozhodnutí a rozhodnutí našeho zdravotnického zařízení,“ sdělil Šťastný. Reagoval tak na Zavoralovo vyjádření, že on nechal prezidenta odpoledne testovat.

Až následně byly podle Šťastného vzorky převezeny do Ústřední vojenské nemocnice. „Čili jde možná o nějakou dezinterpretaci, protože v laboratoři ÚVN se potvrdila pozitivita. Odběry a indikaci jsme prováděli my,“ dodal Šťastný.

Ve spolupráci se Zavoralem proto bylo rozhodnuto o převozu zpět do Ústřední vojenské nemocnice. Zeman nemá podle nemocnice příznaky onemocnění covid-19.

,Z preventivních důvodů‘

Do nemocnice byl převezen z preventivních důvodů kvůli aplikaci monoklonálních látek. V tiskové zprávě to ve čtvrtek uvedla mluvčí nemocnice Jitka Zinke. Po aplikaci monoklonálních látek zůstane Zeman na pozorování.

„Preventivní testování je běžná praxe při přijetí do zdravotní péče v domácím prostředí, a zároveň mu byl test proveden i z důvodu kontaktu s pozitivně testovanou osobou,“ uvedla Zinke.

Text pokračuje pod online reportáží.

„Podání monoklonálních protilátek má především preventivní účel, po aplikaci monoklonálního přípravku zůstane pacient hospitalizován z důvodu observace,“ napsala Zinke.

Mluvčí nemocnice zároveň uvedla, že každá návštěva prezidenta při pobytu v Ústřední vojenské nemocnici musela doložit, zda je očkována, prodělala covid-19 nebo má negativní PCR test, dodržovat také musela další pravidla včetně nasazení respirátoru nebo dodržování dostatečné vzdálenosti.

Jmenování Fialy premiérem se odkládá. Prezident kvůli covidu-19 pozastavil pracovní program

Číst článek

„Při návštěvě nebyl personál Ústřední vojenské nemocnice přítomen,“ dodala.

Po dobu léčby podle Hradu prezident pozastaví program. Předsedu ODS Petra Fialu tak premiérem v pátek nejmenuje.

Miloš Zeman byl z Ústřední vojenské nemocnice propuštěn ve čtvrtek kolem desáté hodiny dopoledne. Sanitka ho převezla na zámek do Lán, kde měl pokračovat v léčbě. Starat se o něj měl tým zdravotních sester ze zdravotnické divize skupiny Penta. 

Ve vojenské nemocnici se prezident léčil od 10. října, strávil v ní tak více než měsíc a půl. Původně byl hospitalizován na oddělení intenzivní péče, odkud byl přemístěn na rehabilitační oddělení a následně na lůžko dlouhodobé péče.

bek, ern Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme