Plzeň: Město si připomnělo slavného rodáka Ladislava Sutnara

25.11.2021 20:51 | Tisková zpráva

Od smrti slavného designéra světového významu Ladislava Sutnara uplynulo 18. listopadu 45 let. Zemřel roku 1976 v New Yorku, na svět však přišel 9. listopadu 1897 v Plzni. Jeho rodné město si výročí připomnělo položením květin u jeho čestného hrobu na Ústředním hřbitově v Plzni.

Plzeň: Město si připomnělo slavného rodáka Ladislava Sutnara
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

Ladislav Sutnar je významnou postavou české meziválečné moderny. V roce 1939 musel před nacismem emigrovat do USA, do tehdejšího Československa se již nevrátil. Stal se významnou osobností amerického a světového užitého umění a designu. Sutnarovy grafické práce zahrnují plakát, knižní grafiku, obchodní design, hračky, užité předměty, typografii či výstavnickou prezentaci. Působil také jako pedagog v Československu i v USA. V průběhu padesátých let namaloval několik olejů na plátně, v nichž experimentoval s geometrickými znaky v prostoru. V roce 1963 prezentoval poprvé zájem o ženský akt grafickým albem The Strip Street – Posters without Words. Za svoje dílo získal řadu medailí a ocenění.

V rodném městě nese jeho jméno Fakulta designu a výtvarného umění Ladislava Sutnara, je Čestným občanem města Plzně a v roce 2014 byly z USA do Plzně převezeny jeho ostatky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…