Pátek, 12 dubna, 2024
DomůRecenzeRecenze Huawei Nova 9: krásná a povedená stylovka

Recenze Huawei Nova 9: krásná a povedená stylovka

Huawei se po dlouhých měsících vrací do Česka s novým telefonem a hned v úvodu řeknu, že ostudu mu určitě neudělá. Huawei Nova 9 láká na výkonný procesor, rychlý 120Hz OLED displej, moderní vzhled i konektivitu, velmi rychlé 66W dobíjení i papírově parádní fotoaparát. Ale může v současné silné konkurenci uspět? To vám prozradí naše dnešní recenze!

Díky nedávným peripetiím si čínský brand prošel velmi turbulentním obdobím. Stále produkuje stylové, elegantní a výborně vybavené telefony, jen ne tak často, a hlavně ne u nás. To už s příchodem Huawei Nova 9 neplatí. Aktuální novinka má docela slušnou palebnou sílu a obecně jí téměř nic nechybí. Zatímco pro jednoho můžou být chybějící Google služby hendikep, pro druhého nemusí.

Obsah balení

Huawei Nova 9, špendlík na SIM, adaptér pro nabíjení, silikonový obal, brožurka a základní průvodce a USB-A / USB-C kabel

Na pohled krasavec

Tahle Nova se prostě povedla ať už si myslíte cokoliv. Design je aktuální, decentní a moderní. Svou roli v tom hraje i zadní fotoaparát, který je zkrátka jasným rozpoznatelným prvkem Huawei. Nemusí se každému líbit, ale smartphone si jen tak s jinou značkou nespletete. Tlačítko zapnutí/vypnutí se nachází vpravo, stejně tak kolébka hlasitosti, vespod je šuplíček na SIM, UBS-C konektor a vedle něj reproduktor.

Displej je povedený. Před sebou mám velký, svižný 120Hz OLED s úhlopříčkou 6,57 palce. Potřebuji větší rozlišení? Nemyslím si, Full HD+ mi naprosto stačí. Barvy jsou krásně syté, reakce okamžité, pozorovací úhly na slunci velmi dobré. V něm se také nachází poslední generace velmi rychlé a spolehlivé optické čtečky prstů.

Nastavit si ho můžete doslova k obrazu svému; ať už jde o režimy, teplotu barev, velikost písma, rychlost odezvy (dynamickou, 120 Hz nebo 60 Hz) V tomto směru mi nic zásadního nechybí.

Je to Android, není to Android?

Huawei Nova 9 běží na open-source verzi Androidu 11 s vlastní nadstavbou EMUI 12. De facto jde o HarmonyOS, jen s tím rozdílem, že v Evropě čínský podnik zůstal u populárního označení EMUI. Prostředí je barevné, láká na zaoblené hrany a velké množství efektních detailů, přehlednější složky i propracovanější widgety apod.

Když navíc telefon připojíte k notebooku nebo počítači, můžete spoustu věcí okamžitě pohodlně sdílet a ukládat přímo z Windows. Nejde o něco, z čeho si sednete na zadek, ale toto jsou právě ty maličkosti, které nejednoho uživatele potěší. Navíc máte k dispozici jak App Gallery, tak Petal Search, které vám instalaci dalších aplikací a funkcionalit velmi zpříjemní.

Výkon

Srdcem zařízení je procesor Qualcomm Snapdragon 778G, bohužel bez podpory nejrychlejších sítí. Jde tak o další ústupek ve světle nedávných událostí. Na druhou stranu momentální je rozdíl v přenosu mezi 5G a LTE (4G) stále nepatrný. Určitě to nechci zlehočovat, jen říkám, jak to zatím je.

Čipsetu zdatně sekunduje 8 GB RAM a 128 GB vnitřní paměti. Z pohledu výkonu Huawei Nova 9 nepatří k nejrychlejším telefonům na trhu, ale téměř 525 tisíc bodů získaných v AnTuTu vás nenechá na pochybách, že s přehledem zvládne veškeré každodenní úkony. A hráče potěší i GPU Turbo mód, který při hraní vyždímá ze smartphonu doslova maximum.

USB-C konektor potěší, škoda jen postaršího rozhraní USB 2.0. To platí i pro chybějící 3,5mm audiojack nebo pouze jeden reproduktor. Ohledně GPS nemůžu říct ani popel, fixace je okamžitá, přesnost ukázková.

I když má Huawei Nova 9 akumulátor se standardní kapacitou 4 300 mAh, můžu potvrdit, že pokud ho neždímáte do krve, bez problémů vydrží celé 2 dny. A pokud telefonu jen přece dojde dech, stále je tu ultra-rychlé 66W dobíjení. Z 0 na 100 procent zařízení nabijete za 40 minut!

Reproduktor v mřížce vpravo na spodní straně rámečku dokáže vykouzlit velmi hlasitý zvuk. Volání je čisté, hlasité, a to platí i pro protistranu.

Fotoaparát

Fotoaparáty umístěné na zadní straně jsou následující: Primární fotočip má rozlišením 50 Mpx, clonu f/1.9 a podporuje i fázové ostření. Optická stabilizace chybí, přítomná je jen elektronická (ale funguje překvapivě spolehlivě). Dále je zde 8Mpx širokoúhlý, 2Mpx makro a 2Mpx makro objektiv.

Osobně vnímám poslední dva senzory spíše do počtu. Nicméně, na hlavní snímač i ultraširokáč se dá spolehnout. Z prvně jmenovaného přes den lezou kvalitní, prokreslené a detailní fotografie (v defaultním rozlišení 12 Mpx) a ani druhý z dvojice si nevede špatně. 120° záběr rozhodně není k zahození. Ovšem večer je to o poznání horší.

Obecně mě kvalita 50Mpx čipu velmi mile překvapila, a to platí i pro focení ve zhoršených podmínkách. Přesto se občasným artefaktům nebo šumu sem tam nevyhnete. Celkově mi však výstupy přijdou velmi konzistentní.

Vyplatí se Huawei Nova 9?

Jestliže chcete spolehlivý, krásný a svižný telefon s dlouhou výdrží, rychlým 120Hz displejem, 108Mpx fotoaparátem a rychlým 66W dobíjením, tak je Huawei Nova 9 pro vás jak dělaná. Pokud vám nesedí rozhraní EMUI, bude rozumnější porozhlédnout se jinde. Ale Nova 9 je fakt parádní.

Cena

Huawei Nova 9 se prodává za cenu 12 999 Kč.

Další články

Nejčtenější

Poslední komentáře