Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Jablonec proti Alkmaaru neudržel vedení a po remíze klesl ve skupině na třetí místo

Dobře rozjetý zápas k výhře nedovedli. Fotbalisté Jablonce v utkání Evropské konferenční ligy sice nad favorizovaným Alkmaarem vedli, ale nakonec remizovali 1:1. Severočeši kvůli tomu klesli v tabulce na třetí místo, jelikož v druhém duelu Randers porazil Kluž. Svěřenci Petra rady ale nadále mají šanci na postup, jelikož na dánský celek před závěrečným duelem ztrácí bod.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Jablonec - Akmaar

Domácí poslal v sedmé minutě do vedení Miloš Kratochvíl, těsně před pauzou srovnal Hakon Evjen.

Svěřenci trenéra Petra Rady nedokázali soupeři oplatit zářijovou venkovní porážku 0:1. Ve čtyřčlenné tabulce klesli z postupového druhého místa na třetí o bod za Randers, který v Dánsku zdolal 2:1 Kluž. Na hřišti rumunského týmu Jablonečtí za dva týdny odehrají závěrečné utkání skupiny D.

Tabulku vede Alkmaar o čtyři body před Randers a už má jisté prvenství, naopak poslední Kluž ztratila šanci na postup. Vítězové skupin nové soutěže se kvalifikují do osmifinále, druzí v pořadí ve vyřazovací fázi o kolo dříve narazí na celky z třetích příček v Evropské lize.

Domácí začali výborně a už v sedmé minutě otevřeli skóre. Krob z přímého kopu nacentroval do šestnáctky a Kratochvíl hlavičkou pod břevno nečekaně přehodil zaskočeného brankáře Vindahl-Jensena.

Po souboji s Wijndalem následně musel odstoupit jablonecký záložník Pleštil, který měl údajně problémy s dýcháním. V 18. minutě ho nahradil Malínský. "Vypadá to s ním hodně špatně, co se týče zdravotního stavu. Nemohl dýchat. Podle některých nepotvrzených zpráv by měl mít zápal plic. Z toho pohledu je určitě nepříjemné, že jsme museli tak brzo střídat," uvedl Rada.

Chvíli nato hostující Karlsson ze standardní situace o kousek minul branku. Severočeši, kteří jsou v domácí soutěži až třináctí, drželi s dvanáctým týmem nizozemské ligy krok. Gólman Alkmaaru vyrazil Krobův střílený centr a pohlídal si také Čvančarovu střelu.

Hosté si ale v závěru prvního poločasu vytvořili tlak. Pavlidisův pokus ještě na brankové čáře zastavil Krob, ale ve 44. minutě už vyrovnal Evjen po otočce v pokutovém území a přesné střele k tyči. "Dostali jsme zbytečnou branku. Hráč je sám, gólman na něj vyběhne, pak se vrací. Hráč se znova otáčí s balonem, má strašně moc času na to, aby přihrál," upozornil Rada.

Po změně stran na obou stranách výrazně ubylo šancí. Ta největší přišla až v 75. minutě na straně Alkmaaru, ale De Wit z dobré pozice o kousek minul Hanušovu branku.

Do větších příležitostí se nedostali ani Jablonečtí, kteří nezvítězili ani v šestém pohárovém duelu s nizozemským protivníkem. AZ naopak udržel neporazitelnost i po osmé soutěžní konfrontaci s českým týmem.

FK Jablonec - AZ Alkmaar 1:1 (1:1)

Branky: 7. Kratochvíl - 44. Evjen. Rozhodčí: Schüttengruber - Brandner, Steinacher (všichni Rak.). ŽK: Hanuš, Surzyn, Zelený, Krob - De Wit, Clasie, Witry, Martins Indi.

Jablonec: Hanuš - Holík, Surzyn, Zelený, Krob - Pleštil (18. Malínský), Houska (74. Doležal), Považanec, Kratochvíl (82. Hübschman), Pilař - Čvančara. Trenér: Rada.

Alkmaar: Vindahl-Jensen - Witry (79. Sugawara), Chatzidiakos, Martins Indi, Wijndal - Midtsjö (90. Aboukhlal), De Wit, Clasie - Evjen (63. Reijnders), Pavlidis (79. Gudmundsson), Karlsson. Trenér: Jansen.

Petr Rada (trenér Jablonce): "Bod je asi podle vývoje zápasu spravedlivý a musíme ho brát. Hráli jsme asi proti nejsilnějšímu soupeři ve skupině. V poslední fázi, 30 metrů před bránou, nám chyběl klid, větší přesnost přihrávky, lepší udržení míče i lepší standardní situace. Randers, který je s námi na dostřel, vyhrál, takže jsme se dostali na třetí místo. Pro nás je ale důležité to, že v posledním zápase jedeme do Kluže s tím, že chceme vyhrát, abychom měli šanci. Randers hraje na Alkmaaru, uvidíme. Máme ještě jedno utkání a to budeme chtít vyhrát. Abychom měli čistý stůl a udělali co nejvíc bodů."

Miloš Kratochvíl (záložník Jablonce, autor gólu): "Já chodím takhle na první vždycky a Krobys (Krob) to ví. Jestli mě hledal, nevím, ale trefil jsem to tak, jak jsem chtěl. Myslím, že tohle je hrozně nepříjemné pro gólmana, on couvá do brány a nevidí. Za mě to byl hezký gól, a ne gólmanova chyba. Důležité je, že jsme neprohráli. Víme, že Randers vyhrál a známe cestu, kterou potřebujeme. Šanci postoupit máme a myslím, že docela velkou. S tím pojedeme do Kluže."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články