EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

26. 11. 2021

0 komentářů

Realitní aukce a hypotéka: Počítejte s navýšením podílu vlastních zdrojů

 

Je-li prodávajícím požadovaná kupní cena nemovitosti fixní, zájemce o koupi má při vyřizování hypotéky jasno: Ví přesně, jakou částku bude od banky potřebovat. I nemovitosti prodávané v realitních aukcích ale lze financovat hypotékou.

Loading



 

Není čas ztrácet čas

Pokud přemýšlíte o pořízení vlastního bydlení, vyplatí se ověřit své finanční možnosti předem. Při podpisu rezervační smlouvy již potřebujete vědět, že případnou hypotéku dostanete, abyste nepřišli o rezervační zálohu. Můžete využít online kalkulaček na webu banky, obrátit se na hypoteční centrum, anebo kontaktovat hypotečního poradce, který porovnání podmínek bank provede za vás.

Existuje možnost projít prescoringem. Jde o předběžné posouzení, během kterého si banka prověří možnosti klienta a jeho schopnost následně hypoteční úvěr řádně splácet. Výsledkem bývá (převážně nezávazné) potvrzení banky o možnosti úvěr poskytnout.

„Většina poskytovatelů hypoték zareagovala na rostoucí prodeje nemovitostí v aukcích nabídkami tzv. předschválených hypoték,“ potvrzuje jednatel společnosti Quantum reality Jan Hájek. „Protože do zástavy musí jít konkrétní nemovitost, nechávají si klienti schválit maximální možný limit takové hypotéky s tím, že pokud získají nemovitost s nižší cenou, nevyčerpá se celý limit takového předschváleného hypotečního úvěru,“ doplňuje Hájek.

Průběh transakce je standardní

U nemovitostí prodávaných přes realitku bez aukce je průběh jasný. Pokud se kupující s prodávajícím dohodne, podepisují (realitní kanceláří zpracovanou) rezervační smlouvu. Mezi podpisem rezervační a kupní smlouvy kupující vyřídí hypotéku.

REKLAMA

Nastavení procesu při prodeji v aukci je opět na příslušném realitním zprostředkovateli. Potenciální zájemci obvykle nemusí skládat žádnou kauci, aby se aukce mohli zúčastnit.

Například realitní kancelář RE/MAX nejprve umožní zájemcům o koupi přihlásit se elektronicky a na zadanou e-mailovou adresu jim zašle veškerou dokumentaci. S vítězem aukce, který podal závaznou nabídkou, následně prodávající podepíše rezervační smlouvu.

„Moje osobní zkušenost je taková, že z původního počtu podá nabídku v aukci zhruba polovina zájemců,“ doplňuje Martin Březina z RE/MAX Alfa.

Aukční řád může zájemci předepsat lhůtu, v níž má povinnost podepsat rezervační smlouvu a složit rezervační poplatek.

REKLAMA

„S ustanovením rezervační smlouvy by klient měl být seznámen již před vstupem do samotné aukce tak, aby byla zachována transparentnost celé transakce. Spoléháme na seriózní jednání účastníků a nevyžadujeme jistinu před spuštěním aukce, pouze závazek podepsat rezervační smlouvu a složit poplatek do pěti pracovních dnů,“ uvádí Jan Hájek. Kdyby zájemce přesto rezervační smlouvu neuzavřel, osloví zprostředkovatel dalšího zájemce v pořadí. „Aukce organizujeme tak, aby klienti neměli strach se zúčastnit,“ dodává Hájek.

Připravte se na nižší bankovní odhad

Aukcí dosažená finální cena může výrazně převýšit cenu vyvolávací. Jde každopádně o cenu tržní. A ta je vždy vyšší než cena, kterou stanoví bankovní odhadce.

„Aukce je staletími ověřený způsob, jak dosáhnout tržní ceny. Jelikož realitní kancelář většinou zastupuje prodávajícího, je aukce – s ohledem na dnešní situaci na trhu s převisem kupujících – optimálním prostředkem k dosažení tržní ceny,“ připomíná advokát Lukáš Slanina z advokátní kanceláře ARROWS.

Bankovní odhady jsou nižší než tržní cena i u nemovitostí prodávaných mimo aukci. Je to logické – banka se jistí pro případ, že by klient hypotéku nesplácel a banka musela realizovat zástavní právo k nemovitosti. Česká národní banka dlouhodobě zdůrazňuje, že ceny nemovitostí mohou být v ČR nadhodnocené až o dvě desítky procent.

S ohledem na to, že do zástavy banka přijímá vždy konkrétní nemovitost, nelze ani při předschválení hypotečního úvěru dopředu určit přesný poměr mezi vlastními zdroji a zastavovanou nemovitostí. Kupující by měl proto počítat s alternativou nutnosti navýšení podílu vlastních zdrojů.

„Rozdíl mezi konečnou a vyvolávací cenou je dán zvolenou strategií, především ze strany realitního makléře. Účastník aukce by měl vědět, jakou kupní cenu je schopen financovat a podle toho se při aukci zachovat,“ dodává Jan Hájek.

Pokud kupující složí rezervační zálohu a hypotéku nakonec nedostane, přijde o rezervační zálohu. Neschválení hypotéky se totiž v převážné většině považuje za nesplnění smlouvy z důvodů na straně kupujícího. V rezervační smlouvě si však strany mohou dohodnout i něco jiného – například výjimku z tohoto pravidla, pokud důvod neschválení hypotéky spočívá v bankovním odhadu nižším než stanovené procento z konečné prodejní ceny.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *