Očekávané události 26. listopadu 2021

26. listopadu 2021 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

Nabízíme výběr z očekávaných událostí v pátek 26. listopadu.

Papež František přijme na soukromé audienci francouzkého prezidenta Emmanuela Macrona. 

Na základě včera večer vyhlášeného nouzového stavu, od dnešní 18. hodiny se zakazuje konání vánočních trhů s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Na kulturní představení, sportovní utkání a vzdělávací akce bude moci maximálně 1000 [tisíc] osob, a to očkovaných nebo po covidu. Na další hromadné akce typu oslav, večírků či plesů bude moci maximálně sto lidí. Pohřby budou bez omezení. Podle České biskupské konference se na náboženské obřady vztahuje výkon shromažďovacího práva, nikoli ustanovení o hromadných akcích. Bohoslužeb se proto netýká omezení počtu účastníků ani požadavek očkování, nařízené jsou rozestupy a v interiérech dezinfikování rukou a ochrana dýchacích cest.

Poslanci dnes budou pokračovat v přerušené druhé schůzi Sněmovny v novém volebním období. Například budou ve funkcích potvrzovat předsedy sněmovních výborů, které jejich členové volili ve středu a ve čtvrtek. Měli by také volit členy stálých sněmovních komisí pro kontrolu různých zpravodajských služeb. Nakonec by měli schválit návrh na úhradu volebních nákladů politickým stranám, hnutím nebo koalicím za letošní volby do Poslanecké sněmovny.

Biskup Václav Malý převezme dnes odpoledne v 15 hodin na Velvyslanectví Francie v Praze nejvyšší francouzské státní vyznamenání, Řád čestné legie. O udělení řádu v hodnosti rytíře rozhodl letos v červnu francouzský prezident Emmanuel Macron. Vyznamenání získal biskup Malý zejména za osobní nasazení v prosazování lidských práv.

Po třech letech a rozsáhlé rekonstrukci se veřejnosti znovu otevírá budova Uměleckoprůmyslového muzea v Brně. Nabídne nové expozice zaměřené na současný design a módu.

Spolek Rybovka v Banátu od 16 hodin na brněnském náměstí Svobody představí svůj projekt, v kterém chce Českou mši vánoční zprostředkovat krajanům v Rumunsku. 

Židovská obec Plzeň představí projekty světelnou instalaci k oslavě židovského svátku chanuka a projekt Navzdory osudu k připomínce 80. výročí transportů židovského obyvatelstva z Plzně do Terezína. 

V pražské Betlémské kapli se otevře výstava, která ukáže dávno zapomenutá řemesla. 

Městská knihovna Praha bude místem generálky nového adventního loutkového představení Cesta do Vánoc souboru Loutky v nemocnici režisérky, spisovatelky a hudebnice Marky Míkové. 

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony