Dva bratři z Krásného Března chtějí hlídat sídliště před narkomany. Policii se to moc nelíbí

26. listopad 2021 08:00

Narkomani přespávající ve sklepech, nepořádek i vykradené sklepní kóje. To přimělo bratry Pulkovy, aby občas chodili po večerních ulicích v Krásném Březně v Ústí nad Labem. Chtějí přimět narkomany, aby nebyli v ulicích. Policii se ale takové aktivity moc nezamlouvají.

Lukáš Pulko dal před časem na Facebooku zprávu, ve které sděloval, že už má plné zuby toho, co se v Krásném Březně děje, a že začne chodit hlídat ulice.

„Večer je to nebezpečné, když potkáte feťáka, který si přes den nesehnal drogu, tak je to nebezpečný. Mohl by vás třeba okrást a tak,“ vysvětluje Lukáš Pulko a jeho bratr Josef dodává: Určitě budete mít strach.“

Bratři Pulkové by si přáli, aby na podobné hlídky drželi v ulicích i další lidé. Násilí ale odmítají.

„Když vidím na ulici feťáka, tak na něj trochu zahulákám, není potřeba násilí. Ti feťáci se budou těch lidí bát,“ myslí si Lukáš Pulko.

Řešit potíže s narkomany a lidmi bez domova může městská policie. Její ředitel Pavel Bakule popsal, na čem se s Lukášem Pulkem dohodli.

„To, co městská policie dělá například v Mojžíři, je to, že má klíče od vchodů jednotlivých domů, které pak každou noc kontroluje. Pokud tam pak najde nějakého narkomana nebo přespávajícího bezdomovce, tak je odtamtud vykáže. Na tom jsme se s panem Pulkem shodli a dohodli,“ shrnul Bakule.

Městské policie v Krásnm Březně hlídkuje. Kriminalita se tam od roku 2018 snižuje

S policií Pulkovi spolupracovat nechtějí. Okresní policejní ředitel Vladimír Danyluk jejich aktivity okomentoval: „Nejsem žádným těžkým odpůrcem toho, pokud má někdo někde zájem dělat pořádek. Nemohou ale sami od sebe řešit nějaké přestupky.“

Pulkovi jsou ale přesvědčeni, že jejich přítomnost v ulicích má smysl. „Myslím si, že konkrétně tady v Krásňáku jsou kluci rádi, že jsme venku – že tady nejsou sami. Ono je těžké to všechno monitorovat,“ vysvětluje Lukáš Pulko.

Městská policie provádí namátkové kontroly na krásnobřezenském sídlišti zhruba 6krát až 8krát denně. Podle policejních statistik ale nijak Krásné Březno nijak nevybočuje. Počty přestupků i trestných činů od roku 2018 klesají.

Okresní policejní ředitel Vladimír Danyluk k občanským hlídkám doplnil: „Mám obavu z toho, že tou prezentací těchto lidí by mohlo dojít i k protiúderu. Nechci strašit, ale víme dobře, že kde se něco začne vymykat, tak na to začnou reagovat různé skupiny, a já nechci, abychom tu začali řešit nějaké nepokoje.“

Spustit audio

Související