Hlavní obsah

Nová varianta koronaviru je v Evropě. První případ potvrdila Belgie

Foto: 06photo, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Belgie zaznamenala nákazu novou variantou koronaviru, která se šíří z jihu Afriky. Informovala o tom veřejnoprávní televize RTBF. Stále další státy kvůli šíření mutace omezují cestování z Jihoafrické republiky a dalších zemí.

Článek

Belgie detekovala novou mutaci u pacientky ve fakultní nemocnici v Lovani. Nakaženou je mladá dospělá žena, která nedávno navštívila Egypt a Turecko.

Nemá údajně žádnou vazbu na Jihoafrickou republiku, která eviduje výraznější šíření nové, potenciálně nebezpečné varianty. Žena nebyla očkovaná proti covidu-19 ani až dosud nikdy neměla potvrzenou infekci virem SARS-CoV-2. První případ už předtím ohlásil Izrael.

Evropská agentura pro léčivé přípravky oznámila, že variantu koronaviru B.1.1.529 pečlivě sleduje. Zatím je podle ní ale příliš brzy na to říct, jestli bude potřeba pozměnit stávající vakcíny proti covidu-19.

Na situaci už zareagovala také Evropská unie. Evropská komise doporučila „nouzovou přestávku“ na cesty z jižní Afriky, přerušeno by mělo být veškeré letecké spojení a lidé, kteří se z regionu vracejí, by měli dodržovat striktní karanténu. Podle předsedkyně EK Ursuly von der Leyenové to pomůže omezit šíření nové varianty.

Několik států EU už cestování z jihu Afriky omezilo, včetně Česka. „Jihoafrické úřady potvrdily šíření nové mutace koronaviru, která vypadá podle prvních analýz jako velmi nebezpečná. Ze zkušenosti víme, jak rychle se vir dokáže šířit. Řešíme opatření, jak zabránit šíření tohoto viru v ČR. Ještě dnes představíme konkrétní kroky, které přijmeme,“ uvedl na svém twitterovém účtu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek na Twitteru informoval, že od soboty bude zakázán vstup do ČR pro občany třetích států, kteří pobývali v posledních 14 dnech více než 12 hodin v Jižní Africe, Namibii, Lesothu, Svazijsku, Zimbabwe, Botswaně, Mosambiku, Zambii.

„Pro občany ČR, EU a držitele dlouhodobých pobytů v ČR je možnost vstupu z výše zmíněných afrických zemí jen za přísných epidemiologických podmínek. Zároveň důrazně doporučujeme, aby Češi do těchto oblastí nyní necestovali. Zatím platí do 12. 12,“ dodal Kulhánek.

Za obdobných podmínek omezuje cestování i Německo. Ministr zdravotnictví Jens Spahn na Twitteru napsal, že letecké společnosti budou smět z JAR do Německa přepravovat pouze německé občany. Všechny, i očkované proti covidu-19, čeká po návratu dvoutýdenní karanténa. K podobnému kroku v pátek přistoupily Itálie, Nizozemsko nebo Francie.

Singapur kvůli nové mutaci koronaviru neumožní vstup do země lidem, kteří nedávno navštívili šest afrických států. Singapurské opatření, jež se týká lidí, kteří nedávno navštívili Jihoafrickou republiku, Botswanu, Lesotho, Mosambik, Namibii a Svazijsko, se nevztahuje na občany Singapuru a na lidi, kteří mají v Singapuru povolení k trvalému pobytu. Podle tamního ministerstva zdravotnictví se nařízení týká i cizinců, kteří měli zemí jen projíždět.

Hraniční kontroly cestujícím z JAR a dalších pěti afrických zemí zpřísní také Japonsko. Už ve čtvrtek lety z JAR a některých sousedících zemí pozastavila Británie. Učinila tak kvůli obavám z toho, že by nová varianta koronaviru mohla snížit účinnost vakcín proti covidu-19, píše Reuters.

Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid poděkoval JAR za otevřenost, se kterou sdílí informace o nové variantě koronaviru. Zároveň varoval, že mutace může představovat „vážnou hrozbu“ pro britské veřejné zdraví a mluvil o důkazu, že pandemie ještě zdaleka neskončila.

Případ v Izraeli a podezření na další

Restrikce pro cestovatele ze šestice afrických států už ve čtvrtek zavedl také Izrael. Místní ministerstvo zdravotnictví pak v pátek uvedlo, že se novou variantou covidu-19 nakazil cestovatel, který se do země vrátil z Malawi.

Zdravotníci mají podezření na nákazu novou variantou také u dalších dvou případů, uvádí agentura BNO. Všichni jsou momentálně v karanténě a podle izraelského ministerstva zdravotnictví byli všichni očkovaní. Úřad ale nespecifikoval, jakou vakcínu dostali ani kolik dávek.

Izraelský premiér Naftali Bennett svolal na pátek mimořádné jednání se zdravotnickými experty. „Jsme blízko nouzové situaci, musíme jednat rázně a rychle. Až budeme mít jasnější obrázek o situaci, přijmeme odpovídající rozhodnutí,“ uvedl Bennett v prohlášení.

Poznatky o nové variantě, která se rychle šíří v Jihoafrické republice, má v pátek projednat pracovní skupina Světové zdravotnické organizace (WHO). Podle organizace bude trvat několik týdnů, než vědci nové variantě porozumí.

Jihoafrické ministerstvo zahraničí v pátek označilo britské rozhodnutí zakázat lety z JAR za „patrně unáhlené“, jelikož WHO zatím v souvislosti s novou variantou nevydala žádná doporučení.

„Naše bezprostřední obavy jsou škody, které toto rozhodnutí způsobí jak turistickému průmyslu, tak podnikům obou zemí,“ uvedla ministryně zahraničí Naledi Pandorová v prohlášení a dodala, že Jihoafrická republika bude jednat s britskými úřady a pokusí se je přimět, aby své rozhodnutí přehodnotily.

Cestovní omezení kritizovala v rozhovoru pro BBC i šéfka Jihoafrické lékařské asociace Angelique Coetzeeová. „Prozatím je to bouře ve sklenici vody,“ řekla.

Jihoafrické úřady ve čtvrtek potvrdily, že se v zemi šíří nová varianta koronaviru, která dostala označení B.1.1.529. Podle vědců nese „velmi nezvyklou konstelaci“ mutací, kvůli kterým by pro ni mohlo být snazší překonat imunitu a být nakažlivější, její dopady ale epidemiologové ještě vyhodnocují.

Jihoafrické ministerstvo zdravotnictví eviduje šíření nové varianty hlavně v nejlidnatější provincii Gauteng a v menší míře i na zbytku území JAR. Varianta byla zachycena i v Botswaně a v Hongkongu, kam ji zřejmě zavlekl cestující z Jihoafrické republiky.

Jihoafrická vláda chce sílu nové varianty „rozdrtit“ očkování. Na svém oficiálním Twitteru napsala, že díky spolupráci se podaří nad mutací zvítězit a zachránit nadcházející léto. V JAR je aktuálně naočkována méně než čtvrtina obyvatel, píše BBC.

Reklama

Doporučované