Sněmovní výbory už mají nové předsedy a místopředsedy

1920
snemovni_vybory
Foto: Redakce FinTag.cz

Hlavní sněmovní výbory mají nové předsedy. Hnutí ANO má ovládnout šest výborů, občanští demokraté by měli získat tři předsedy výborů, Starostové, KDU-ČSL a SPD po dvou a TOP 09 tři předsedy výborů.

Poslanci zvolili předsedy a místopředsedy na ustavujících schůzích výborů. V čele rozpočtového výboru, považovaného za klíčový, stane někdejší plzeňský hejtman Josef Bernard [STAN]. Ten nyní působí jako náměstek plzeňské hejtmanky.

Místopředsedy rozpočtového výboru jsou: Milan Ferenc [ANO], Jan Hrnčíř [SPD], Vojtěch Munzar [ODS], Miloš Nový [TOP O9] a Jan Volný [ANO].

Do čela hospodářského výboru zvolili poslanci jeho bývalého místopředsedu Ivana Adamce [ODS]. Při volbě neměl protikandidáta a obdržel hlasy všech přítomných členů výboru.

Místopředsedy tohoto výboru jsou: Jan Bauer [ODS], Radim Fiala [SPD], Martin Kolovratník [ANO], Patrik Nacher [ANO] a Antonín Tesařík [KDU-ČSL].

V čele zemědělského výboru vystřídal jeho bývalého předsedu Jaroslava Faltýnka [ANO] staronový poslanec TOP 09 Michal Kučera. Poslancem byl v letech 2013 až 2017.

Místopředsedy tohoto výboru jsou: Petr Bendl [ODS], Tomáš Dubský [STAN], Jaroslav Faltýnek [ANO] a Karel Smetana [KDU-ČSL].

Sněmovní výbory a jejich nové vedení

Bezpečnostní výbor nově povede Pavel Žáček [ODS]. Ten byl v minulém volebním období jeho místopředsedou.

Zahraniční výbor povede Marek Ženíšek [TOP 09]. V minulém volebním období předsedal zahraničnímu výboru Ondřej Veselý [ČSSD]. Sociální demokraté se v letošních volbách do dolní komory nedostali.

Do čela školského výboru poslanci zvolili moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka [ANO]. Ten byl v minulosti například rektorem Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava.

Do čela sociálního výboru zvolili poslanci lidovce Víta Kaňkovského, který byl členem tohoto výboru od roku 2014. Zároveň byl i člen zdravotního výboru, jehož se nově jako předseda ujímá Bohuslav Svoboda [ODS].

Sněmovní výbor pro zdravotnictví povede Svoboda

Svoboda byl i jediným kandidátem a členové výboru ho do čela zvolili jednomyslně. Svobodovou předchůdkyní byla lékařka Věra Adámková [ANO], která se stala jedním z pěti místopředsedů zdravotnického výboru. Tuto pozici v minulém funkčním období zastával Svoboda.

Předsedkyní organizačního výboru je šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová [TOP 09]. Předsedkyní mandátového a imunitního výboru pak Helena Válková [ANO].

Výbor pro životní prostředí povede Jana Krutáková [STAN]. Ta je poslankyní od roku 2017. V minulém funkčním období byla členkou tohoto výboru a předsedkyní jeho podvýboru pro udržitelný rozvoj. Nahradila Pirátku Danu Balcarovou. Ta svůj mandát neobhájila.

V čele sněmovního kontrolního výboru stane nově poslanec SPD Radovan Vích. Vích je poslancem od roku 2017 a v minulém volebním období byl mimo jiné místopředsedou výboru pro obranu. Protikandidáta neměl. Bývalý předseda výboru Roman Kubíček [ANO] bude jeho místopředsedou.

Předsednickou funkci získal i bývalý předseda Sněmovny a neúspěšný kandidát na jejího místopředsedu Radek Vondráček [ANO]. Dostal hlasy všech 20 členů ústavně-právního výboru. Po zvolení připustil, že už se o funkci místopředsedy dolní komory ucházet nebude.

Jak se volili předsedové výborů a co výbory dělají

Předsedy si volili členové výborů v tajné volbě. Ve funkcích je ještě potvrzuje plénum Sněmovny. Kandidáti na předsedy výborů většinou neměli ve volbě protikandidáty a zvoleni byli podle dohod politických stran většinou jednomyslně.

Upřesněme, že výbory jsou sněmovní orgány, které se zabývají odbornými oblastmi podle svého zaměření a působnosti. Třeba rozpočtový výbor se kromě státního rozpočtu zabývá daňovými zákony, pojišťovnictvím, bankovnictvím a loteriemi. Výbory projednávají návrhy zákonů, které jim Sněmovna podle jejich odbornosti přikáže, mohou doporučit jejich schválení, pozměňovací návrhy nebo zamítnutí.

Poslanec může být předsedou pouze jednoho výboru. Poslanci, kteří jsou zároveň členy vlády, nemohou být podle zákona členy výborů. To se týká například ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové [ANO], která by se ráda po svém vládním angažmá stala členkou hospodářského výboru.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here