V Africe se objevila nová mutace koronaviru. Vláda kvůli ní zavede další opatření

V Africe se objevila nová mutace koronaviru. Vláda kvůli ní zavede další opatření
Fotografie: unsplash.com
  • Nová varianta je daleko nebezpečnější než všechny ostatní mutace
  • Od ostatních se liší v tom, že má velký počet různých mutací na tzv. spike proteinu
  • Díky tomu se dostane vir do buňky mnohem rychleji
  • Vláda zakázala vstup do Česka občanům třetích zemí, kteří byli v posledních 14 dnech více než 12 hodin v 8 afrických zemích

V Jihoafrické republice se začala šířit nová varianta koronaviru, která podle vědců vypadá daleko nebezpečněji než všechny ostatní. Vědci ji zatím označili jako B.1.1.529. Od ostatních se liší v tom, že má mnoho různých mutací na tzv. spike proteinu, díky kterému se dostane vir do buňky mnohem rychleji než u mutace delta. Podle reuters.com to vyvolává i obavy, zda budou proti této variantě chránit vakcíny.


Světová zdravotnická organizace svolala na dnešní den schůzku, aby odborníci mohli posoudit, jak moc je nová varianta nebezpečná. „Zatím toho o nové variantě koronaviru moc nevíme. Víme, že má velký počet mutací. Problémem je, že když máte tolik mutací, má to velký dopad na to, jak se virus chová,“ řekla epidemioložka Maria van Kerkhove pro reuters.com.


Vláda po zveřejnění informací o nové variantě koronaviru začala jednat o nových opatřeních, aby zabránila šíření v České republice. Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek o nových opatřeních informoval na Twitteru. Od soboty nebudou do Česka moci přicestovat občané třetích zemí, kteří posledních 14 dnů byli více než 12 hodin v 8 afrických zemích.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze