Michalik ho hnal k soudu. A prohrál. Až dnes vyplouvá na povrch, co se před lety dělo. Bývalý radní mluví

26.11.2021 14:24 | Rozhovor

ROZHOVOR Martin Herman byl na Středočeském kraji radním pro oblast investic a veřejných zakázek. S Věslavem Michalikem z hnutí STAN se dostal několikrát do konfliktu. Jeden dokonce skončil u soudu, který však dal Hermanovi za pravdu. O co tehdy šlo? To kolínský zastupitel vysvětlil PL.

Michalik ho hnal k soudu. A prohrál. Až dnes vyplouvá na povrch, co se před lety dělo. Bývalý radní mluví
Foto: archiv redakce
Popisek: Martin Herman

Co přesně bylo za konflikt mezi vámi a panem Michalikem?

Já bych to ani nenazval konfliktem, prostě jsem zpočátku jen poukázal na možný střet zájmů, který jsem viděl v jeho současném působení na Středočeském kraji a zapojení jeho rodiny do smluvních vztahů s krajem.

Chápeme.

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí
Časem jsem přišel na provázanost jeho solárního byznysu a hnutí STAN, na což jsem také upozornil. Bohužel tenkrát nebyla doba na to, aby to někdo zvedl. Všichni chtěli vidět ANO na kolenou, a tak to nikoho nezajímalo.

Upozornil jste na personální provázanost mezi firmou Dark Sky a Středočeským krajem, můžete být konkrétní?

Ano. A postupem času na mě začaly sílit tlaky, abych o tom nemluvil, abych se za svá vyjádření omluvil. Když jsem odmítl, dal mě pan Michalik k soudu.

(Celou věcí se zabýval soud v Kolíně, kde je Martin Herman dodnes zastupitel. Soud dal Hermanovi za pravdu)

Na co přesně jste přišel?

V podstatě šlo o to, zda byl pan Michalik ve střetu zájmů, když jako středočeský zastupitel (já uváděl, že byl už radní, což tehdy ještě nebyl, ale na věci to nic nemění) hlasoval pro uzavření smlouvy mezi krajem a firmou Dark Sky, kde měl rodinné vazby. K tomu později, kdy už působil jako radní, který měl tu oblast na starost, došlo k opakovanému navyšování nájmu až na cca 100 000 měsíčně, které kraj platil firmě Dark Sky.

(V rozsudku se přímo říká, že žalobce Věslav Michalik v rozhodné době byl úzce osobně i majetkově propojen s Dark Sky s.r.o. V této firmě je jednatelkou Petra Knesplová, společníkem je investiční fond VALOUR, který je úzce propojený s Věslavem Michalikem, pozn. red.)

O účelnosti toho všeho svědčí i fakt, že jakmile přestal být radním, jeho nástupce pronájem zrušil a využil prostory Středočeského kraje. Ty byly zdarma.

Věc mi tehdy přišla tak jasná, že jsem soud ani nepředpokládal. I teď se divím, že se do toho pan Michalik pustil. Ale příjemné to nebylo, kdo to zažil, ten ví.

Co nyní říkáte na situaci, která se kolem Michalikova potenciálního jmenování ministrem průmyslu stala?

Jak říkám, mrzelo mě, že tehdy to nikoho nezajímalo a dnes je to spolu s jeho vazbami na daňové ráje, na což jsem také tehdy upozornil, hotová mediální bomba. Na druhou stranu jsem rád, že se ukazuje, že jsem tenkrát nikoho nepomlouval a stavěl na faktech. To ostatně potvrdil i soud.

A ten ministr?

Co se týká jeho jmenování, to je vyřešeno. Otázkou zůstává, jak všechny ty kauzy věrohodně vysvětlí. Pokud nevysvětlí, možná by měl STAN zvážit i jeho působení na kraji, kde je náměstek hejtmanky a ovládá tamní finanční operace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…