Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Adventní městečko na budějckém náměstí po šesté hodině zhaslo. Vánoční trhy vláda zrušila

S úderem šesté hodiny večerní zhaslo na náměstí Přemysla Otakara II. celé adventní městečko. V platnost totiž vzešlo vládní opatření, které zakazuje mimo jiné vánoční trhy. Celý akt doprovázel pískot lidí. Na náměstí se krátce poté objevily hlídky policistů, které dodržování opatření kontrolovaly.

Na náměstí na adventní trhy vyrazily poslední možný den stovky lidí. Fronty se tvořily jak u ruského kola, které bylo letošní vánoční novinkou, tak i u kolotoče nebo u stánků s trdelníky a punčem. Na pár hodin bylo zpřístupněno také ledové kluziště, které mělo být otevřeno od dnešního dne až do 6. ledna. 

Od dnešní šesté hodiny večer platí v České republice plošný zákaz konání adventních trhů. Ty českobudějovické se pořádně nestihly ani rozjet a organizátoři už je musí podle nařízení vlády zavřít. „Je to pro nás obrovské překvapení a šok. Plošný...

Bruslit přišel například osmnáctiletý Josef Falta z Českých Budějovic. „Byl jsem smutný, že tady minulý rok bruslení nebylo, letos jsem to chtěl využít, byl jsem nadšený, že otevřeli, i když jen na čtyři hodiny. Užiju si to, abych se trochu uklidnil, protože mě vládní zákaz rozčílil. Je tady vánoční atmosféra," řekl Falta.

Velký zájem o zboží ve stáncích

Českobudějovický advent nabízel v rámci trhů celkem devadesát stánků s různým zboží. Podle stánkařů byl ve čtvrtek i v pátek o prodávané produkty velký zájem. Podle Markéty Pézlové, která prodává keramiku a svíčky, propukla po oznámení opatření u lidí nákupní horečka. „Nemám nic moc, co by se mi kazilo. Po 15 letech budu asi poprvé péct vánoční cukroví. Nic s tím nenaděláme, takže se to snažíme brát vesele. Dnes i včera (ve čtvrtek) potom, co se lidé dozvěděli, že trhy už nebudou, propukla nákupní horečka, je to znát," řekla Pézlová.

Mnohem hůř ale vnímají situaci například zaměstnanci střediska Domeček z Trhových Svin, kteří provozují nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, podporují pěstounské rodiny, pořádají dětské tábory. Na trhu prodávali keramiku. „Je to velký zásah, protože příjmy z trhů jdou na provoz, výplaty a investice. Měli jsme rozdělaných plno věcí, které měly jít na trhy do Soběslavi, do Prachatic, to se všechno zrušilo," řekl Karel Bárta, který se zbožím klientů chráněné dílny objíždí tržiště.

Podle něj dnes na trhy dorazili i lidé z jiných měst. „Byli tady lidé z Písku, brali si kvůli tomu dovolenou, protože sem chtěli jet na víkend, ale když to páni zrušili... Chápu, je nouzový stav, epidemie. Ale dál jsou otevřené celoroční farmářské trhy, jsou fotbalová utkání nebo koncerty do tisíce lidí. Proč? Tohle nás živí a je to tradice. Když to uzavřou, dobře, ale měli se rozhodnout včas, protože to stálo velké peníze, úsilí a oni to zavřou ze dne na den," řekl Bárta.

Zhasnutá světla, vypnutá hudba

Před šestou hodinou večer se ještě adventním městečkem procházely stovky lidí. S úderem šesté hodiny večerní se ale všechny stánky zahalily do tmy a přestala hrát reprodukovaná hudba. Davem se nesl jen pískot lidí, kteří vyjadřovali nesouhlas s vládními opatřeními.

Po pár minutách se lidé pomalu začali rozcházet. Několik desítek jich zůstávalo jen u stánků, kde se prodával punč nebo jiné nápoje. Na náměstí také dorazily hlídky městských policistů, které kontrolovaly, jestli jsou opatření dodržována. Podle mluvčí Věry Školkové vše proběhlo v pořádku. „V určenou dobu stánky na trzích uzavřely. Jiné potíže jsme zatím nezaznamenali,“ uvedla před osmou hodinou večer. Kromě trhů kontrolovali policisté také punčové stánky, které jsou kolem celého budějckého náměstí. Od 18 hodiny totiž platí také zákaz konzumace alkoholu mimo restaurace a bary. 

Zrušení vánočních trhů, hospody a bary jen do deseti večer. Opatření opět zpřísňují

Vláda kvůli zhoršující se koronavirové situaci v Česku vyhlásila další opatření. Kabinet dnes kvůli negativnímu vývoji epidemie rozhodl o zrušení vánočních trhů, uzavření restaurací, klubů a barů v nočních hodinách, konkrétně mezi desátou hodinou...

Organizátoři zvažují žalobu

Vánoční trhy začaly na budějckém náměstí minulý týden. Kompletní program Českobudějovického adventu měl začít dnes. Organizátoři z firmy Art4promotion už včera avizovali, že zvažují podání žaloby na stát. Podle jednatelky společnosti Lenky Střítecké žalobu zvažují spolu s provozovateli dalších trhů. 

„Je to katastrofa, protože už máme veškeré náklady vydané, ale v tuto chvíli se nám stopnul jakýkoli zdroj příjmů. Jsme v absolutním šoku. Čekali jsme, že třeba přijde nějaká regulace, že se nařídí roušky, respirátory, jako jsou v obchodních centrech. Ale že to úplně zakážou a ze dne na den, to je vrchol," řekla včera večer ČTK Střítecká.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Redakce | Zdroj ČTK

Štítky adventní trhy, Českobudějovický advent, Vánoce, České Budějovice, vánoční trhy, advent, žaloba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adventní městečko na budějckém náměstí po šesté hodině zhaslo. Vánoční trhy vláda zrušila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.