Hlavní obsah

Zrušený maturitní ples ze dne na den. Vláda výrazně omezila některé akce

Foto: ČTK

Vláda výrazně omezila kapacitu kulturních a společenských akcí. Vánoční trhy zakázala úplně.

Reklama

Ze dne na den se musí s novým vládním opatřením potýkat organizátoři některých společenských a kulturních akcí. Opatření významně zasáhlo plesy, taneční, ale i tradiční městské slavnosti nebo vánoční trhy.

Článek

Sotva začala plesová sezona, jejich organizátoři musí řešit nová vládní opatření. Například na taneční parket do Kulturního domu Rubín mělo dnes večer dorazit ve společenském několik set studentů a studentek Masarykovy univerzity. Kvůli novým vládním opatřením ale mnozí z nich zůstávají na poslední chvíli doma. „Stornovali jsme veškeré vstupenky kromě těch prvních sto zakoupených,“ popsala koordinátorka plesu Veronika Barešová.

S omezeními organizátoři ze studentského spolku MUNIE předem počítali, i proto ples rozdělili do dvou termínů, pátečního a sobotního. Chtěli tak zamezit shlukování velkého množství lidí. Že budou muset omezit kapacitu až tak razantně, ovšem netušili. „Je to pro nás šok, přišlo to strašně rychle, prakticky ze dne na den.“

Těm, kterým pořadatelé lístky stornovali, nabídnou sedmdesát pět procent původní ceny. „Z akce nám plynou určité závazky vůči dalším stranám. Takto to je ošetřeno v obchodních podmínkách a myslím si, že je to pro všechny fér,“ popisuje Barešová. Náklady za ples pokrýt zvládnou, podle koordinátorky to ale bude velice těsné.

Přišli o ples, bojí se maturit

Naopak úplně zrušený je dnešní maturitní ples Střední pedagogické školy ve Znojmě. Studentky se musely situaci přizpůsobit rovněž ze dne na den. „Nezbývá nám nic jiného než opatření respektovat. Jsme naštvané, ale chápeme, že nemocnice jsou plné a jinak to asi bohužel nejde,“ uvedla spoluorganizátorka plesu Eva Krouchalová.

Studentky předškolní a mimoškolní pedagogiky naštěstí nepostihly žádné výrazné finanční ztráty. „Ano, řešíme nějaké drobné problémy, jako je například půjčení šatů na ples, kde nám propadla záloha, odvolání kadeřnic, nehtů, kosmetiček. Všude nám ale vychází maximálně vstříc.“

Ačkoliv zrušení maturitního plesu středoškolačky mrzí, trápí je spíše blížící se maturitní zkoušky. Krouchalová upozorňuje třeba na to, že byly o rok déle doma než loňští maturanti. O žádných úlevách nebo úpravách podoby maturitních zkoušek se ovšem zatím nehovoří. „Myslím si, že můžu mluvit nejen za moji třídu, ale za veškeré maturanty, že je opravdu nespravedlivé, pokud budeme mít maturitu nezměněnou,“ podotkla studentka.

Letos opět bez Napoleona

Ruší se i tradiční napoleonské akce ve Slavkově u Brna, každoročně na ně zavítá patnáct až dvacet tisíc návštěvníků.

Dva měsíce příprav přijdou s novým vládním opatřením vniveč. Přihlášených bylo na akci 200 jarmarečníků, část z nich byla ze zahraničí. Po loňské zkušenosti, kdy byla událost rovněž zrušená, postupovalo letos město opatrněji. Některé platby odkládali až na poslední chvíli, i tak ale určité finanční ztráty mají. „Přišli jsme hlavně o peníze za plakáty, pozvánky a reklamní kampaň. Zcela tím ale na hubu nepadáme, nekrachujeme. Bereme to tak, že situace v našich spádových nemocnicích v Kyjově a Vyškově je kritická. Nařízení tedy respektujeme,“ uvedla Veronika Slámová ze slavkovského městského úřadu.

Město mrzí zrušení akce zejména z toho důvodu, že tak už podruhé za sebou přišlo o peníze, které mu pomáhají s financováním místního zámku. „Ty dva roky jsou pro nás těžké i z pohledu turismu. Akcí jsme mohli získat sta tisíce, které nám významně mohly pomoci s financováním zámku,“ přiblížila Slámová.

Veletrhy pokračují bez omezení

Včerejší tiskovou konferenci vlády sledovaly se znepokojením i Veletrhy Brno. Po konzultaci s krajskými hygieniky pokračují ale i nadále v naplánovaných akcích, a to bez kapacitních omezení. „Veletrhů se omezení netýká. Hygienicko-bezpečnostní opatření ale vyžadována jsou. Doba je to pro nás velice nejistá, nicméně nařízení plně respektujeme,“ uvedl mluvčí veletrhů Jaroslav Bílek.

Při vstupu kontrolují návštěvníky, zda mají potvrzení o prodělání nemoci nebo o očkování. Po pavilonech pak chodí pracovníci, kteří kontrolují nošení respirátorů.

Aktuálně probíhá v areálu brněnského Výstaviště festival Life, který každý rok navštíví přibližně čtyřicet tisíc lidí. Letos se počítá s podstatně nižší návštěvností. Organizátoři jsou nicméně rádi, že akci nemuseli rušit. „Taková akce jako je Life se dá ze dne na den zrušit jen těžko. S kapacitou sto lidí by se nám veletrhy ani pořádat nevyplatilo. Za takového omezení bychom nemohli uspořádat jedinou akci,“ dodal Bílek.

Problémy s novými opatřeními musí řešit i pořadatelé velkých akcí jako je pražská O2 arena nebo Forum Karlín, které muselo na poslední chvíli zrušit dnešní koncert francouzského hudebníka Woodkida.

Nová opatření omezující kapacity společenských akcí na 100 lidí a sportovních a kulturních na 1000 začala platit od dnešní šesté hodiny. Vláda dále omezuje provozní dobu restaurací, které mohou mít otevřeno do 22:00, a zakazuje konání vánočních trhů a konzumaci alkoholu na veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované