Zástupci Arménie a Ázerbájdžánu se dohodli na vytyčení hranice. Jednání se účastnil také Putin

Arménský premiér Nikol Pašinjan a ázerbájdžánský prezident Ilhan Alijev se v pátek v Soči za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina dohodli, že budou pracovat na vytyčení společné hranice. Všichni tři podle agentury TASS dali po jednání najevo spokojenost s průběhem rozhovorů i s výsledky.

Soči Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin, arménský premiér Nikol Pašinjan a ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev

Ruský prezident Vladimir Putin, arménský premiér Nikol Pašinjan a ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev | Zdroj: Reuters

Dohoda na vytyčení hranice je velice důležitá, protože letité spory obou kavkazských zemí o území oblasti Náhorního Karabachu loni vyvrcholily v nový ozbrojený konflikt, který si vyžádal nejméně 6500 lidských životů.

Putin přivedl Pašinjana a Alijeva k jednání v jihoruském Soči deset dní po nejkrvavějších střetech na hranicích od podpisu příměří, což bylo před rokem.

Loňskou šestitýdenní válku o Náhorní Karabach ukončila dohoda, kterou zprostředkovalo Rusko. To v enklávě rozmístilo své vojáky jako mírové síly. Pro Armény konflikt skončil de facto porážkou. V jejich rukou sice zůstala většina sporného regionu, který ovládli arménští separatisté na přelomu 80. a 90. let minulého století, Ázerbájdžán si ale připsal významné územní zisky.

Mnoho otázek však zůstává nevyřešeno, včetně právního postavení Náhorního Karabachu a Arménů, kteří tam žijí. Před válkou jich bylo až 150 000. Menší lokální konflikty dál pokračují.

V třístranném komuniké vydaném po pátečním jednání v Soči se uvádí, že Alijev a Pašinjan se dohodli na tom, že budou pracovat na zřízení společné komise k definování hranice, což je jedna z klíčových otázek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme