Vláda stejně jako loni zakázala vánoční trhy: Prodejci naříkají | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Vláda stejně jako loni zakázala vánoční trhy: Prodejci naříkají

„Uvažuji, že jim suroviny přivezu na vládu, aby si je ode mne odkoupili,“ říká Hájková.
„Uvažuji, že jim suroviny přivezu na vládu, aby si je ode mne odkoupili,“ říká Hájková. (Foto Aha! – Jan Vilímek)

Originální dárky, řemeslné výrobky, tradiční pochoutky do ruky i na doma... To vše se od včerejší šesté večerní nesmí na vánočních trzích prodávat. A trhovci jsou právem rozhořčeni, bez zisku budou kvůli pandemii už druhý rok.

PRAHA

Jana Hájková (47): Museli jsem si půjčovat!

Sta tisícové ztráty kvůli zákazu vánočních trhů počítá živnostnice Jana Hájková (47) ze středočeských Šestajovic. Stánek s teplými nápoji musela zavírat jen den po otevření. „Ve čtvrtek jsme začali a večer jsme se dozvěděli, že jsme skončili díky vládě,“ postěžovala si podnikatelka, která se včera na Náměstí republiky snažila prodávat svařené víno do poslední minuty. „Nerozumím, že to udělali tak náhle a bez varování. Loni řekli, že trhy nebudou dva týdny dopředu. Neinvestovali jsme marně do zboží, vín a nemuseli pronajímat stánky. Na letošní trhy jsme si navíc kvůli slabé sezóně museli půjčovat, jak na zboží, tak na pronájem,“ dodala. „Uvažuji, že jim suroviny přivezu na vládu, aby si je ode mne odkoupili,“ říká Hájková.

KARLOVY VARY

Lucie Zlámalíková: Jen postavit stánek stálo 50 tisíc

Prodávat po čtyři týdny měli voňavé klobásy a horký svařák. Místo toho teď přemýšlí, co s jídlem, nakoupeným za stovky tisíc, udělají. Na vánočních trzích u kolonády v Karlových Varech měla Lucie Zlámalíková prodávat občerstvení. I když s vládou určeným scénářem krapet počítala a chápe ho, rozhořčení neskrývá. „Jen postavit tento stánek vyšlo na asi 50 tisíc korun. Co budeme ale dělat s nakoupenými surovinami, zatím nevím. Snad se nám podaří něco vrátit, určitě ale za jinou cenu, než jsme to kupovali. Ztráty budou,“ říká majitelka cateringové firmy.

BRNO

Pavel Kaplan: Bramboráky budeme jíst dva roky

Smích skrze slzy. Takové pocity mají adventní prodejci, kteří otevřeli včera ráno své stánky na Zelném trhu v Brně. Věděli přitom, že se jejich prodej smrskne jen do večerní 18. hodiny, kdy radnice z moci úřední vánoční trhy uzavřela. „Nezbude nám, než teď dva roky denně jíst bramboráky,“ svěřil se Aha! jejich prodejce Pavel Kaplan. Všechny suroviny mají nakoupené. Vyčítá vládě, že s opatřeními otálela a pak je vyhlásila s okamžitou platností. „Věděli, jak čísla rostou. Mohli jsme si celou tu šaškárnu ušetřit a do Brna vůbec nejezdit,“ dodal. Ztráta? Stovky tisíc.

PLZEŇ

Řeší to s právníky „Bereme si k tomu právníky, všichni organizátoři trhů se spolčujeme a budeme to společnými silami řešit,“ uvedl za pořadatele plzeňských trhů Jaroslav Strohschneider. Celoroční a farmářské trhy totiž fungovat mohou.

STRAKONICE

Svařák nahradí Tichá noc Místo trhů bude znít nová zvonkohra. Lidé uslyší z amplionů známé melodie jako Ave Maria, Tichá noc a další. „Vzhledem k rušení veškerých adventních a vánočních akcí bude alespoň hlas zvonků evokovat atmosféru blížících se Vánoc,“ řekl starosta Břetislav Hrdlička.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.