reklama

Dvojalbum „Zpověď“ Karla Maříka je nevšedním hudebním pojetím dvou desítek básní Jiřího Žáčka

reklama

František Černý ze skupiny „Čechomor“, frontman Olympicu Petr Janda, Igor Timko ze slovenské kapely „No Name“, Daniel Hůlka, Helena Vondráčková, Marta Jandová, herci Jan Dolanský, Roman Zach, to jsou jen některé z osobností, které skladatel, producent a instrumentalista Karel Mařík přizval k účasti na projektu „Zpověď“. Součástí dvojalba je kniha vybraných dvou desítek básní Jiřího Žáčka doplněná uměleckými kolážemi fotografa Vratislava Nohy. Toto dárkové balení se na pulty obchodů dostane v pátek 26. listopadu. 

Prvním singlem, ke kterému vznikl i videoklip, je zhudebněná báseň Voda, voděnka v podání Františka Černého z Čechomoru a zpěvačky Kristýny Peterkové.

Jiří Žáček patří k nejčtenějším českým básníkům. Jeho tvorba, v níž dokázal skloubit lyriku a humor, oslovuje čtenáře a čtenářky všech generací už pět desetiletí. Je autorem více než padesáti knížek pro děti i dospělé, které vyšly v celkovém počtu téměř tři miliony výtisků.

„Některé ze zhudebněných básní Jiřího Žáčka  jsou více než tři dekády staré, avšak pro svá silná sdělení jsou aktuální i pro dobu, kterou žijeme my dnes. Skladby jsme nahrávali živě, což není až tak neobvyklé, ale dnes je už raritou, že všichni muzikanti natáčeli písně současně v jeden moment. Tím  získaly nahrávky větší autenticitu, vnitřní energii a živost, kterou diváci uslyší také na koncertech,“ popisuje jedinečnost natáčení alba a další plány s projektem „Zpověď“ autor hudby Karel Mařík.

Dvojalbum „Zpověď“ vychází na dvou CD nosičích a také digitálně. Obsahuje 22 originálně zhudebněných básní (123 minut hudby). Distribuci alba zajišťuje vydavatelství Supraphon prostřednictvím síti knihkupectví a obchodů s hudebními nosiči. V digitální podobě bude k dispozici ve streamovacích službách.

Natáčení probíhalo  v hudebním studiu „Dark Sight“ kytaristy Tomáše Kryla. O mastering alba se postaral zvukový mistr Eike Freese z hudebního studia „Chameleon“ v Hamburku, který spolupracoval např. se skupinami Deep Purple, Apocalyptica, Helloween či se zpěváky I. Gillanem a A. Cooperem. Album nahráli kromě Karla Maříka (piano a akordeon), Tomáš Kryl (kytary), Zdeněk Ševčík (bicí), Miloš Miškovský (baskytara), Adam Karel Mařík (kytary) a hosté Vratislav Bartoš (trumpeta a křídlovka), Ondřej Klímek (saxofon a flétna) a Andrea Jiskrová (housle). Většina písní je zpestřena živým smyčcovým orchestrem.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama