Drama na operačním sále. Před 60 lety došlo v Československu k první transplantaci ledvin, podstoupila ji 16letá dívka

27. listopad 2021

Od první transplantace ledviny v tehdejším Československu uplynulo v tomto týdnu 60 let. Za zákrokem tehdy stáli lékaři z Fakultní nemocnice Hradec Králové. I když pacientka po operaci žila pouhých 16 dní, pro tuzemské zdravotnictví to byl zásadní zlom.

Byla sem letecky dopravena 16letá pacientka z Košic. Byla operována na obou stranách a nebylo možné ledviny zachránit,“ popisuje začátek historického okamžiku pro československé zdravotnictví vedoucí lékařka Hemodialyzačního střediska Fakultní nemocnice Hradec Králové Sylvie Dusilová Sulková.

Byl konec listopadu 1961 a její předchůdci udělali to, co do té doby nikdo na našem území. „Transplantace jako taková byla úspěšná, ledvina začala fungovat. Pacientka ale zemřela na navazující infekční komplikace.“

Čtěte také

Na tu dobu experimentální zákrok uskutečnili královéhradečtí odborníci jen sedm let poté, co se podobná věc podařila doktorům v americkém Bostonu. Podle ředitele Koordinačního střediska transplantací Miloše Adamce to byl opravdu přelomový moment. „Byli postaveni před akutní situaci. Museli to udělat, tehdy ještě nebyla umělá ledvina, i těch 16 dní byl úspěch.“

Od té doby lékaři v Česku udělali zhruba 13,5 tisíce transplantací ledvin, medicína se v tomto ohledu neuvěřitelně posunula. „Transplantologie je obor, který za jeden lidský život udělal neskutečný krok. Transplantace ledviny je poměrně jednoduchý chirurgický výkon, poměrně rutinní.“

Ledviny od živých dárců?

Z více než 400 transplantací ročně v posledních letech byla naprostá většina od zemřelých dárců. V tomto vidí ředitel Koordinačního střediska transplantací Miloš Adamec do budoucna možnost posunu. Ale vývoj může být i jiným směrem.

„Transplantace asi zůstanou metodou léčby selhání ledvin, čekací doba je u nás průměrně jeden rok, což je fantastické, v Německu se čeká tři roky. Tuto dobu můžeme do budoucna ještě zkrátit, pokud ještě více rozvineme živé dárcovství, můžeme čísla navýšit. Počítáme také, že umělá ledvina bude jednou takové velikosti, že půjde dát implantovat do lidského těla.“

Budoucnost transplantací ledvin

Transplantacím nejen ledvin se v Česku věnuje také pražský Institut klinické a experimentální medicíny. Přednosta tamní Kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk už před časem pro magazín Experiment mluvil na operačním sále o vizi, že jednou se možná bude využívat genové inženýrství.

Jiří Froněk, přednosta transplantační chirurgie IKEM

Dovedu si představit, že orgány bude možné modifikovat, možná i geneticky upravovat. Fantastická vize je, že budeme mít pouze ‚lešení‘ orgánu a osadíme ho buňkami, které budou geneticky podobné pacientovi, aby potřeboval méně imunosupresiv.“ Imunosupresiva jsou léky omezující činnost imunitního systému, která zabraňují tomu, aby tělo nový orgán odmítlo.

Sedm transplantačních center

60 let od první tuzemské transplantace ledviny u nás funguje sedm transplantačních center. Všude drží nepřetržitou pohotovost koordinátorky, které zajišťují, aby byla cesta orgánů od dárců k příjemcům co nejrychlejší.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio