Hlavní obsah

Prezidentova cesta z nemocnice do Lán a zpět. Co se ve čtvrtek stalo?

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Miloš Zeman byl v pražské Ústřední vojenské nemocnici 46 dnů. Prezidentův čtvrteční návrat na zámek v Lánech trval jen několik hodin.

Reklama

Miloš Zeman by se měl dnes vrátit z vojenské nemocnice na zámek v Lánech. Čtvrteční návrat po dlouhodobé hospitalizaci byl jen na pár hodin, protože u hlavy státu byl zjištěn covid-19. Seznam Zprávy rekonstruovaly průběh událostí.

Článek

Sled čtvrtečních událostí popisujeme tak, jak o nich hovoří lékař Boris Šťastný z vedení privátní skupiny Senior Home Group. Právě tato firma se svým zdravotnickým personálem by o chronicky nemocnou hlavu státu měla na zámku v Lánech pečovat. Časy dění jsou orientační.

9:00 - Do zámku v Lánech zhruba v tuto dobu dorazil zdravotnický personál z privátní skupiny Senior Home Group. Jak je ve firmě standardem, začaly zdravotnice testovat samy sebe i přítomné zaměstnance prezidentské kanceláře a ochranky na covid-19. Mělo jít o velmi senzitivní antigenní testy. Krátce poté byl u jednoho ze zaměstnanců/zaměstnankyň prezidentské kanceláře zjištěn pozitivní výsledek testu. Opakování testu vedlo ke stejnému výsledku. Po dohodě s touto osobou a s laboratoří pražské ÚVN se pozitivní osoba vydala autem do ÚVN na konfirmační PCR test.

10:00 - Prezident Miloš Zeman opustil v sanitním voze pražskou ÚVN a směřuje do Lán.

10:30 - Zhruba v tento čas prezident Zeman do Lán přijel. Na zámku se ubytoval. Původně bylo i u něj plánováno antigenní testování. S nakaženou osobou se nepotkal.

12:00 - Osoba z prezidentské kanceláře telefonicky informovala, že výsledek PCR testu byl pozitivní. Přítomnému zdravotnickému personálu v Lánech bylo sděleno, že nakažená osoba mohla být s prezidentem v rizikovém kontaktu.

14:00 - S ohledem na situaci Boris Šťastný ze Senior Home Group osobně do elektronického systému ISIN vypsal žádanky na PCR testy jak pro prezidenta, tak pro další lidi z jeho okolí (kteří se již ráno v Lánech podrobili AG testům). Celkem šlo o 18 žádanek. V Lánech přítomný zdravotnický personál odebral vzorky, které poté jedna ze zaměstnankyň Senior Home Group autem převezla do laboratoře ve střešovické ÚVN.

18:00 - Vrchní sestra domácí péče ze Senior Home Group, která byla na žádance uvedena jako kontaktní osoba, dostala z ÚVN zprávu o pozitivitě testu prezidenta republiky. Boris Šťastný se podle vlastních slov poté spojil s ošetřujícím lékařem prezidenta Miroslavem Zavoralem z ÚVN a po konzultaci s dalšími lékaři dohodli opětovný transport hlavy státu do vojenské nemocnice, aby mohla dostat monoklonální protilátky a zůstat v nemocnici na pozorování.

20:00 - Zhruba v tuto dobu prezidenta Miloše Zemana Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje dopravila zpět do ÚVN, kde byl opět hospitalizován.

Během pátku poté přišla zpráva, že se covidem-19 nakažený prezident v sobotu do Lán zase vrátí a v neděli tam jmenuje Petra Fialu novým českým premiérem.

Reklama

Doporučované