Meru a K2 vlastní cestou: Dva rozdílné dokumenty na Netflixu, které spojují lidské příběhy a úchvatné scenérie velehor

Meru a K2 vlastní cestou: Dva rozdílné dokumenty na Netflixu, které spojují lidské příběhy a úchvatné scenérie velehor
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Z drsných, ale úchvatných záběrů se vám zatočí hlava. Jsou lidé, kteří si nemohou pomoct a doma neposedí. Díky nim se potom můžeme podívat do míst, kde má hlavní slovo stále drsná a panenská příroda, která umí člověka pořádně potrápit.

Meru

  • dokument USA (2015)

Dokument režírovali manželé Jimmy Chin a Elizabeth Chai Vasarhelyi a z FF Sundance si za své dobrodružství odnesli hlavní diváckou cenu.

Conrad Anker, Jimmy Chin a Renan Ozturk se v roce 2008 pokusili zdolat Meru, ale hora tenkrát vyhrála. Horolezci se museli vrátit, přestože jim do vrcholu chybělo sto metrů. Čelili teplotám pod nulou a silné vrstvě sněhu. Když se rozhodli k návratu, byli na stěně už 17 dní, měli jídlo na 7 dní. Další noc strávená pod vrcholem už představovala takové riziko, že museli svou situaci přehodnotit. Když jeden z horolezců upustil cepín, který zmizel v hlubině pod nimi, vzali to jako znamení a výstup nedokončili.

Meru není sice největší horou světa, ale její 4 tisíce metrů vysoká stěna zvaná „žraločí ploutev“ je pro výstup extrémně náročná. Horolezce neúspěch neodradil a v roce 2011 se na horu vrátili. Dokument tak obsahuje záběry z obou výprav. Zároveň jde o vytvoření poutavého příběhu horolezců, kteří čelí nejen nehostinné přírodě, ale i vlastním démonům. A divák si přijde na své.

K2 Vlastní cestou

  • dokument ČR (2020)

Režisérka Jana Počtová strávila s horolezkyní Klárou Kolouchovou natáčením dva roky. Klára je první rodilá Češka, která zdolala Mont Everest (2007).

O výstup na K2, druhou nejvyšší horu světa, se pokusila 3x. Poprvé to bylo v roce 2016 a výprava ztroskotala na špatném počasí. V roce 2018 se musela vrátit z druhého výškového tábora kvůli viróze. Do třetice se to horolezkyni konečně podařilo v roce 2019 a byla první Češkou a dvacátou ženou, která stanula na vrcholu. Klára je trochu netradiční mámou dvou dětí a ne všichni její výstupy chválí. Ale ona si jde svou cestou a dokazuje, že i ženy si mohou splnit své sny. Krásné záběry horské krajiny nikdy nezklamou a ukázka silné vůle je určitě inspirací i pro ostatní.

 

Zdroj:

  • autorský článek