Hlavní obsah

Česko - Nizozemsko 2:2České fotbalistky remizovaly s Nizozemkami. O senzační výhru přišly v nastavení

Ostrava

České fotbalistky remizovaly v Ostravě v pátém kvalifikačním duelu o postup na mistrovství světa s obhájkyněmi stříbra Nizozemkami 2:2, přestože nad velkým favoritem dvakrát vedly. O senzační vítězství přišly v nastavení. Domácí poslala do vedení v prvním poločase Kateřina Svitková, za favoritky vyrovnala po změně stran Danielle van de Donková. Po hodině hry se trefila Simona Necidová, ve třetí minutě nastavení ale srovnala Stephanie van der Gragtová.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

České hráčky (zleva) Michaela Khýrová, Kateřina Svitková a Klára Cahynová se radují z gólu proti Nizozemsku.

Článek

Svěřenkyně trenéra Karla Rady navázaly na venkovní remízu 1:1 z úvodního vzájemného duelu ve skupině. Následně Češky rozdrtily Kypr 8:0, ale v říjnu si výborně rozehranou kvalifikaci pokazily debaklem 0:4 na Islandu. Po dnešní remíze zůstaly v pětičlenné skupině třetí s jednobodovou ztrátou na druhý Island a s mankem šesti bodů na vedoucí Nizozemsko. V úterý české reprezentantky uzavřou kalendářní rok dalším domácím utkáním s Běloruskem.

Na mistrovství světa, které budou v roce 2023 společně hostit Austrálie a Nový Zéland, z Evropy přímo postoupí devět vítězů kvalifikačních skupin, celky z druhých míst čeká baráž. Češky usilují o premiérovou účast na velkém turnaji.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Česká fotbalistka Kateřina Svitková v duelu s Nizozemskem.

Zápas proti Nizozemkám na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích se měl původně odehrát v pátek, kvůli sněhové kalamitě byl ale přeložen. Češky se ujaly vedení v 11. minutě po nádherné dalekonosné střele Svitkové do šibenice. Ve 24. minutě Šlajsová se Svitkovou po rychlém přenesení hry běžely na polovině hřiště samy na bránu, první jmenovanou ale doběhla jedna z obránkyň a míč jí vypíchla. V závěru úvodního dějství Janssenová zblízka přestřelila.

Šest minut po přestávce favoritky srovnaly. Střela Roordové se od tyče odrazila k pohotově zakončující Van de Donkové. Češky málem bleskově odpověděly, jenže Szewieczková zblízka Van Veenendaalovou nepřekonala a Martínková hlavičkovala do břevna.

V 60. minutě hostující brankářka vyrazila míč pouze k Necidové, jež se z malého vápna nemýlila. O chvíli později česká gólmanka Votíková vytáhla hlavičku Miedemaové. Nizozemky si v závěru vytvořily tlak a v šestiminutovém nastavení se dočkaly vyrovnání po hlavičce Van der Gragtové. Obě kvalifikační remízy s Nizozemkami jsou nejcennějšími výsledky v české reprezentační historii.

Utkání skupiny C kvalifikace MS 2023 fotbalistek v Ostravě:
ČR - Nizozemsko 2:2 (1:0)
Branky: 11. Svitková, 60. Necidová - 51. Van de Donková, 90.+3 Van der Gragtová.
Sestava ČR: Votíková - Šlajsová, Bertholdová, Necidová, Dlasková - Svitková, Cahynová, Dubcová, Szewieczková (84. Černá) - Martínková (84. Krejčiříková), Stašková (89. Mrázová). Trenér: Rada.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články