Hlavní obsah

Zeman už je zpátky v Lánech. Navzdory izolaci chce v neděli jmenovat Fialu premiérem

Praha
Aktualizováno

Český prezident Miloš Zeman byl v sobotu v 15:30 propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), kam byl převezen po zjištění nákazy covidem-19. Hlava státu zamíří z nemocnice na zámek do Lán, kde by měl v neděli před polednem jmenovat novým premiérem Petra Fialu (ODS).

Prezident Zeman opustil nemocnici Video: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Zeman by měl v neděli jmenovat premiérem předsedu ODS Petra Fialu. Pražský hrad ceremoniál přes prezidentovu nákazu nadále připravuje. Mynář uvedl, že podobu ceremoniálu chce dnes zkonzultovat se Zemanem.

Svrčinová nedělní jmenování Fialy v Lánech Zemanovi zatrhla

Domácí

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová upozornila, že každý nakažený koronavirem musí zůstat 14 dnů v izolaci. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nemůže být Fiala jmenován v osobním kontaktu se Zemanem.

Opačný názor vyslovil šéf prezidentova lékařského konzilia Tomáš Zima, podle kterého existují způsoby, jak Fialu jmenovat bez porušení platných opatření.

Prezident se ve čtvrtek vrátil do Lán po hospitalizaci trvající od 10. října. V sídle prezidenta strávil jen pár hodin, Fialu tam původně chtěl jmenovat novým premiérem už v pátek.

Fiala: Čas je neúprosný. Řeknu Zemanovi, že vládu potřebujeme co nejdříve

Domácí

O Zemana bude v Lánech znovu pečovat společnost Senior Home Group, která se zdravotní péči o prezidenta začala věnovat po jeho čtvrtečním propuštění z ÚVN. Test Zemana na koronavirus si firma podle člena svého vedení a lékaře Borise Šťastného ve čtvrtek vyžádala kvůli kontaktu prezidenta s nakaženým člověkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám