A podívaná je to mimořádná, což slova návštěvníků, kteří si mohou expozicí v rámci hodinového vstupného procházet sami, jedině potvrzují. Od pátku, kdy byla po více než dvouleté rekonstrukci paláce expozice otevřena, jich sem míří stovky. Z blízka i z daleka. "Slyšeli jsme tu věhlasnou zprávu, že se expozice bude otevírat a nelenili jsme, abychom to na vlastní oči viděli," řekla Deníku Kateřina Gucfová z Prahy. "Jsme doslova fascinovaní tou krásou a tou zachovalostí," dodala. Relikviář si s manželem v sobotu prohlédla úplně poprvé, příležitost navštívit předchozí expozici neměla. Návštěvnice si pochvalovala i pojetí nové expozice. "Máme rádi, když jsou k dispozici ucelené informace, kde se dozvíme opravdu všechno od začátku do konce."

Rovněž z hlavního města si v sobotu přijel relikviář prohlédnout, se svými rodiči, Filip Novotný. "Čekal jsem, že ten relikviář je menší, překvapilo mě tedy, jak je velký. A celkově je to celé poutavě připravené," řekl školák.

Na Klínovci se nejdříve zasněžují sjezdovky na severní straně.
FOTO: Na Klínovci už zasněžují několik dnů

Spokojeni s expozicí byli také manželé Horovi, kteří přijeli z Plzeňska. "Znali jsme už tu předchozí expozici a byla velmi dobře udělaná. Tahle je ale o mnoho úrovní výše, je tu toho mnohem více k vidění a přitom to nenudí. Pořád je na co koukat," pochvalovali si.

Nejen nová expozice, ale i zázemí

Nová expozice Relikviáře sv. Maura je v Bečově nad Teplou otevřena od pátku.Nová expozice Relikviáře sv. Maura je v Bečově nad Teplou otevřena od pátku.Zdroj: Deník/Jiří KohoutObnova Pluhovského paláce pro expozici relikviáře začala na jaře 2019. Celkové náklady byly 170 milionů korun, z toho 136 milionů stála samotná rekonstrukce paláce a vybudování expozice. Ta je interaktivní a nabízí mimo jiné multifunkční sál, edukační učebnu, prostory pro workshopy. "Novou expozicí navazujeme na naši předchozí praxi, kdy se snažíme, aby Bečov nebyl jen statickou památkou. Aby měl přesahy. S tím souvisí i dnes již běžné a standardní zázemí, které jsme pro návštěvníky rozšířili. V přízemí paláce tak najdou novou pokladnu s obchodem, který nabízí různý sortiment nejen s motivy relikviáře. Součástí zázemí je rovněž šatna, sociální zařízení a kavárna," uvedl kastelán Tomáš Wizovský s tím, že současně s novou expozicí byla otevřena i hradní vyhlídka.

V příštím roce k současnému okruhu přibyde ještě další expozice, a to tzv. Tekutý poklad. Jedná se o soubor francouzských vín a koňaků z konce 19. století, které byly ukryty společně s relikviářem svatého Maura pod podlahou bečovské hradní kaple.

Otevřeno bude o adventních víkendech

Relikviář sv. Maura a vše, co s ním souvisí, včetně dobrodružného příběhu jeho objevení v osmdesátých letech minulého století, si budou moci návštěvníci prohlédnout o všech adventních víkendech. Otevřeno bude vždy v pátek, sobotu a neděli od 9 do 16 hodin. Další otevření přijde pak až s novou sezonou. Základní vstupné je 160 korun.

Závěrečná třetí etapa rozsáhlé revitalizace panelového sídliště, které tvoří ulice Tovární, Školní a Palackého.
Nové atrakce na chodovském sídlišti berou kolemjdoucím dech

Prohlídka je samozřejmě možná při dodržení všech v současné době platných pravidel. Návštěvníci musí prokázat, že jsou očkováni proti onemocnění covid-19, případně že tuto nemoc v posledních 180 dnech prodělali a nebo že absolvovali PCR test s negativním výsledkem, který není starší než 72 hodiny. Ovšem tímto testem se může prokázat osoba mladší 18 let, nebo ten, kdo doloží potvrzení, že se nemůže podrobit očkování, případně osoba, která již očkování zahájila.

Poklad objevil kriminalista z Tachova

Relikviář je výjimečnou zlatnickou památkou a jeho hodnota je srovnávána s již zmíněnými korunovačními klenoty. Byl vyroben v první polovině 13. století na zakázku benediktinského kláštera v belgickém Florennes. Ve schránce jsou uloženy ostatky sv. Jana Křtitele, sv. Maura a dalších světců. Do Bečova se dostal v 19. století, kdy jej odkoupil tehdejší majitel panství Alfréd de Beaufort-Spontin. Při odsunu po druhé světové válce byla schránka ukryta pod podlahou hradní kaple.

Až v roce 1984 se začal americký obchodník Danny Douglas zajímat o odkoupení blíže nespecifikované historické památky ukryté v Československu. K jednání s obchodníkem byli přizváni i kriminalisté. Tým vedený tachovským kriminalistou Františkem Maryškou díky několika indiciím zjistil, že se jedná o relikviář. Prohledávání celého bečovského areálu začalo 4. listopadu 1985 a o den později byla památka skutečně nalezena. Jelikož se jedná o památku nevyčíslitelné hodnoty, její vývoz nebyl povolen a v roce 1991 byly zahájeny restaurátorské práce. Ty trvaly až do roku 2002, kdy byla také otevřena první stálá expozice věnovaná tomuto pokladu v bečovském zámku.