Výzkumný tým z Pensylvánské univerzity vyvinul experimentální žvýkačku s proteinem, který dokáže zachytit částice koronaviru. Podle reuters.com díky tomu snižuje množství viru ve slinách a omezuje přenos při mluvení, dýchání nebo kašlání. Žvýkačka dokáže omezit šíření viru díky kopii proteinu ACE2.
Experimental chewing gum may reduce virus spread; Booster shot protection may be longer lasting https://t.co/Ri6qZgl0mU pic.twitter.com/NH42HvDAq9
— Reuters (@Reuters) November 22, 2021
Protein ACE2 se nachází na povrchu buněk. Virus ho používá jako bránu, aby se do buňky dostal a infikoval ji. Při experimentech se ukázalo, že virové částice ze slin se přichytily na receptory ACE2 ve žvýkačce. Výsledek experimentu ukázal, že virová zátěž ve vzorcích klesla o více než 95 %. Takové žvýkačky by mohly přispět v boji s koronavirem a mohly by být nejvíce užitečné v zemích, kde vakcíny ještě nejsou běžně dostupné. Podle vědců je zachována chuť běžné žvýkačky a může být skladovaná roky při normálních teplotách. Žvýkání přitom nepoškozuje molekuly proteinu ACE2.