Jeden svět

Speciál: Bonusová sekce filmu Nadějná mladá žena

Vydáno dne 28.11.2021
Tenhle oscarový počin sice u nás vyšel jenom na DVD, ale to neznamená, že by nenabídnul žádný česky otitulkovaný bonus. 

 











 

Obsahuje celkem čtyři, ačkoli KOMENTÁŘ REŽISÉRKY/SCENÁRISTKY EMERALD FENNELL jest k dispozici pouze s anglickými titulky, což ale patrně překvapí málokoho. Nahráván byl v listopadu 2020 v její londýnské kanceláři a možná i proto není zvuková kvalita nejpreciznější. V každém případě zbývající tři extra videa nabídnou dobré informace o námětu a samotném natáčení. K tomu dojde na několik zajímavých postřehů ... Přitom se každé vejde do čtyř minut. No, pořád lepší, než kdyby těch minut bylo třeba dvacet a dostali bychom pouze obecná fakta, jaká si každý domyslí nebo jaká bývají v souvislosti s daným snímkem volně dostupná.

A PROMISING VISION vypráví o režisérčině vizi, ve které mělo jít o ženskou pomstu, tedy takovou, jaká probíhá beze zbraně a bez hromady mrtvol. Emerald Fennell chtěla poukázat na skutečnosti, které v době jejího studia byly považovány za normální. Bo Burnham, jenž si zahrál Ryana, po celou dobu všechno jenom vychvaluje. Pochopitelně dostane příležitost promluvit také výborná Carey Mulligan, která krátce poté, co šel film u nás do kin, natáčela v České republice projekt Spaceman, vycházející z knihy původem českého spisovatele Jaroslava Kalfaře. Její postava se jmenuje Lenka, avšak hlavní role kosmonauta Jakuba Procházky se zhostil Adam Sandler.

 










 

Ale zpátky k Nadějné mladé ženě, která opravdu nejde na ruku současné snaze o superkorektnost a která navzdory zápletce netvrdí, že všichni chlapi jsou za*raný hovada, ačkoli se nabízí otázka, jestli by si vysloužila takhle velký ohlas, kdyby odhalený skandál kolem Harveyho Weinsteina neodstartoval tu hotovou smršť. Vždyť na takové Nebezpečné pokušení z roku 2015 si dnes vzpomene bohužel málokdo. Takže kdyby vysloužila, tak zřejmě v trochu jiném slova smyslu. Vzhledem k tomu závěrečnému zmatku by navíc téměř určitě nezískala Oscara na Nejlepší původní scénář.

Musí se však nechat, že autorka prostě měla neobvyklý nápad a mimořádně pozoruhodnou hlavní postavu, takže ji v žádném případě nelze podezřívat z nějakého kalkulu (od toho jsou tady jiní), což je velmi sympatické. Necílí na gender, nýbrž na společnost jako celek, protože sice ukazuje, jak se chlapi snaží využít situace, avšak zároveň si je vědoma Cassandřina vyzývavého chování. Každopádně Carey o Emerald prohlásila, že ač debutantka, připadala jí, že má na kontě už patnáct filmů. Záběry přímo z natáčení jsou až příliš krátké na to, abychom mohli potvrdit, jestli má pravdu. Na druhou stranu, výsledek hovoří za ledacos.

 










 

TWO-SIDED TRANSFORMATION je dokumentík, ve kterém se představitelka hlavní hrdinky nechá slyšet, že obvykle nelituje toho, když nějakou roli nakonec nedostane, ale že v případě Nadějné mladé ženy by jí hodně mrzelo, kdyby Cassie nemohla ztvárnit. Pro režisérku byla jednoznačně první volbou, přestože film produkovala Margot Robbie. V každém případě Carey Mulligan zvládla svou úlohu bravurně a právem si na konto připsala nominace na prestižní ocenění. Musela totiž zvládat dvě naprosto protichůdné roviny („světlo a tmu“, jak se v tomto dokumentíku taky praví). Jak vyzývavost, tak zranitelnost musely být realistické, čemuž dopomohly i kostýmy od Nancy Steiner, která se možnosti získat Oscara nebo Zlatý glóbus pohříchu nedočkala.

V BALANCING ACT autorka prozradí, do jakých žánrů podle ní tento její biják spadá. Jennifer Coolidge se nechá slyšet, že scénář přečetla velice rychle, jak z něj byla nadšená. A do toho Bo Burnham zopakuje svoje nadšení. Alison Brie přijde se zajímavou myšlenkou, ačkoli těch tady spatřujeme více. Herci si dál pochvalují, že jim scénář nabídnul úlohy, jaké povětšinou nehrají a že jsou jejich repliky velice přínosně napsané. A Emerald Fennell při tom všem skromně poznamená, že netuší, jak se podařilo dát dohromady takhle výtečné obsazení. Bonusová sekce filmu Nadějná mladá žena zkrátka jenom utvrzuje v tom, že tahle podívaná jest natolik kvalitní, že jistojistě nezůstane zapomenuta.

FOTO: CinemArt
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Záskok

Brzy vstoupí do kin Panenky na útěku v režii Ethana Coena, který ve čtyřiadevadesátém režíroval se svým... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz