28. listopadu 2021 • 11:25

Christianová po vyhraném prologu MS: Byla jsem jako lachtan na souši

Autor: mms
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

První zápas, první výhra. České florbalistky načaly cestu mistrovstvím světa vítězstvím 5:2 nad Švýcarskem, kterému v Uppsale oplatily hořkou porážku ze semifinále předloňského šampionátu v Neuchatelu. „Je fajn, že jsme to částečně odčinili. Je to vzpruha, ale po prvním zápase to nic neznamená,“ řekla pro Českou televizi brankářka Jana Christianová, nejlepší česká hráčka zápasu.



Na ten hororový konec nejde zapomenout. Češky v semifinále předchozího mistrovství světa vedly 6:1 a už se viděly ve velkém finále, jenže po nečekaném kolapsu o skoro jistý postup přišly. Bitvu o zlato (pro)hrály Švýcarky a český tým nezvládl partii o bronz s Finskem.

Neuchatel 2019 už je minulost, je tu nová mise v Uppsale. Začala báječně: české dámy v papírově nejtěžším zápase skupiny porazily Švýcarsko a před dalšími duely s Polskem (pondělí 19.00) a Lotyšskem (úterý 13.00) jsou v komfortní pozici.

„Zatím nechci mluvit o síle týmu, na to je brzy, ale takhle jsme si to přály. Chleba se bude lámat v pozdějších částech turnaje,“ poznamenala brankářka Jana Christianová, jež si proti Švýcarkám připsala jedenáct zákroků a ve třetí třetině za stavu 4:2 zlikvidovala trestné střílení. Několikrát ji zachránila i tyčka.

Radost českých hráček po výhře nad Švýcarskem
Radost českých hráček po výhře nad Švýcarskem

„Začátek byl strašný: moc toho na mě nešlo a první střela byla gólová,“ vyprávěla Christianová. „Připadala jsem si jako lachtan na souši: míčky létaly kolem mě a všelijak se odrážely. Holky mi strašně pomohly.“

Zkušené brankářce, která chytá už na šestém šampionátu, se poklonila i útočnice Pavlína Bačová. „Nechápu, co tam předváděla, bylo to něco neskutečného. Je příjemné mít gólmanku takových kvalit v zádech,“ vykládala Bačová pro ČT.

Sama vstřelila klíčový gól na 3:2, který padl ve třetí třetině jen 78 vteřin poté, co Švýcarky vyrovnaly. „Vlastně ani nevím, jak se ke mně míček dostal. Nicméně takových střel jsem za poslední půlrok udělala hodně a jsem ráda, že jsem mohla týmu pomoct,“ líčila Bačová, hvězda bronzového českého týmu z letošního MS juniorek. „Byly jsme skvěle takticky připravené, a i když jsme měly menší výpadky, hrály jsme tak, jak jsme chtěly.“

Cesta za první světovou medailí od bronzu z roku 2011 začala nadějně.

Komentář trenéra Saschi Rhynera

„Myslím, že je vždycky dobré, když se nám povede zdolat silný soupeř jako Švýcarsko. Může nám to lehce ulehčit v programu, ale stejně pak v případném semifinále narazíme s největší pravděpodobností na Finsko či Švédsko, proti nimž musíme hrát ještě lépe než dnes. Ovšem pro sebevědomí hráček je to určitě dobré.”

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud