Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Puskarčíková a další dvě Češky v nejlepší dvacítce, úvodní sprint vyhrála Hanna Öbergová

Hanna Öbergová se stala vítězkou druhého ženského závodu sezony Světového poháru. Švédská biatlonistka zajela nejlépe sprint v domácím prostředí, následovala ji Francouzka Anais Chevalierová-Bouchetová a třetí Norka Marte Olsbuová Roeiselandová. Z Češek byla nejvýše jedenáctá Eva Puskarčíková. Do TOP 20 se dostaly i Markéta Davidová a Jessica Jislová a po dlouhé době tak zaznamenaly výborný týmový výkon. Přímé přenosy ze SP sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih střeleb a ohlasy českých biatlonistek ze sprintu v Östersundu

Šestadvacetiletá Švédka pokazila úvodní vytrvalostní závod a po sedmi trestných minutách skončila až na nelichotivém 74. místě.

Tentokrát trefila vše, co mohla, a v kombinaci s třetím nejlepším během startovního pole z toho byl celkový triumf. Mimochodem - její sestra Elvira Öbergová byla osmá a běžela suverénně ze všech nejrychleji.

Puskarčíková se blýskla dvakrát za nula a trať jí i běžecky poměrně chutnala. Jedenácté místo musela brát všemi deseti, zvlášť po prodělané viróze během přípravy. Potvrdila se ale nicméně slova trnéra Egila Gjellanda, který věštil, že se jí bude dařit.

"Na trati to nebylo úplně nejlepší, dýchala jsem horko těžko, ale jsem ráda za dvě nuly. Přišlo mi, že tam bylo víc než minus třináct a člověk jede v takové hibernaci," vyprávěla.

"Věděla jsem, že pro kvalitní výsledek je potřeba dát dvě nuly. Nechtěla jsem to pokazit. Poslední ránu jsem nedala dva týdny zpátky v Norsku...," dodala Puskarčíková.

Charvátová zastřílela první ležku za nula. Vestoje chybovala na spoušti, musela upravovat polohu a byla z toho hned tři trestná kola.

"Ležky a stojky, takhle bych to mohla rozdělit. Znám se, vím, jaký to bylo, vím, jak to mohlo vypadat. Sníh byl dnes pomalejší, lyžařsky to nebylo tak skvělý, jak bych si pocitově myslela. Celkově to mohlo být lepší," hodnotila čtyřiapadesátá Charvátová v rozhovoru pro ČT sport.

Davidová zapsala po čistém vytrvalostním závodu ze soboty pátou stoprocentní střelbu v sezoně, na ležce nechala jeden nesestřelený terč. 

"Se střelbou jsem spokojená, jedna mě mrzí, ale vím, kde byla a co jsem udělala. To je dobré znamení," řekla Davidová.

Jessica Jislová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Běh je nějakej takovej pomalej. Je jasný, že ty nebudu střílet pořád, ale jednička se počítá. Spokojená jsem, i když to není úplně ono," smála se patnáctá Davidová, která do závodu vyrážela se žlutým trikotem po triumfu v individuálu.

"Je hrozný, jak jsou ty soupeřky jinde, to je mazec. Musíme vymyslet, jak se zrychlit o minutu," dodala čtyřiadvacetiletá mistryně světa.

S nulou odjížděla z položky vleže i Jessica Jislová, stejně přesnou střelbu zopakovala rovněž na stojce a bylo z toho moc pěkné osmnácté místo.

"Jsem hodně spokojená. Na trati to nebylo ještě to, co si myslím, že bych mohla zvládnout, ale jinak super závod. Chceme překonávat samy sebe a je to výzva. Těšíme se, že si to zlepšíme, a tohle je super začátek," prohlásila Jislová v cíli.

Ze dvou nul v závodu se musela radovat i nakonec 29. Tereza Vinklárková. Dosavadní nejlepší umístění dvaadvacetileté studentky byla 63. příčka ze sobotního závodu SP.

"Den pro mě byl výrazně krizový, ten výsledek je důkazem toho, že to není, jak to vypadá. První body, velký zážitek. Před startem jsem v buňce zapomněla hůlky, celý závod jsem byla mimo a jsem ráda, že jsem se vzpamatovala a bylo z toho takové místo," usmívala se Vinklárková.

Další sprint čeká biatlonistky ve čtvrtek, kdy se program ve Švédsku překlopí do své druhé poloviny. Následovat bude stíhačka a také štafeta.

Je nám líto, video expirovalo.
Vinklárková: První body v SP jsou velký zážitek

Výsledky sprintu biatlonistek (7,5 km):

1. H. Öbergová (Švéd.) 19:01,5 (0), 2. Chevalierová-Bouchetová (Fr.) -11,3 (0), 3. Röiselandová (Nor.) -15,4 (1), 4. Alimbekavová (Běl.) -18,0 (0), 5. Solaová (Běl.) -27,3 (1), 6. Braisazová-Bouchetová (Fr.) -35,9 (1), 7. Preussová (Něm.) -38,8 (1), 8. E. Öbergová -38,9 (2), 9. Perssonová (obě Švéd.) -47,1 (1), 10. Lienová (Nor.) +50,9 (0), 11. Puskarčíková -52,8 (0), ...15. Davidová -59,8 (1), 18. Jislová -1:06,5 (0), 29. Vinklárková -1:30,8 (0), 54. Charvátová (všechny ČR) -2:02,2 (3).

Pořadí SP (po 2 z 22 závodů): 1. Davidová 86, 2. Alimbekavová 86, 3. Röiselandová 79, 4. Hauserová (Rak.) 74, 5. Herrmannová (Něm.) 64, 6. Nigmatullinová (Rus.) 64, ...26. Puskarčíková 30, 34. Jislová 23, 45. Vinklárková 12, 47. Charvátová 8.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články