Některé věci na internetu nelze opravdu pochopit. Například, když plzeňský neonacista Arnošt Hibler začne srovnávat současná opatření proti neočkovaným s holocaustem. On sám přitom vyfotil svou „pracovnu“, kde si nad psací stůl pověsil vlajku nacistického Německa. Svým fanouškům ukázal i nový řetízek s hákovým křížem, či nacistickou vojenskou známku. Jasno má Západočech i pokud jde o Židy, a sdílí tak obrázek s popiskem „Juden raus“.

„Prosím nesrovnávejte holocaust s ničím, co Vás kdy může v civilizované Evropě potkat,“ vzkazuje předseda Židovské obce v Praze František Bányai. Pražská židovská obec zveřejnila na svém Facebooku jeho odpověď na dotaz, který k ní dorazil a který sama označuje za „nepříliš vhodný“. Autor se ptá, zda židovská obec vidí nějakou podobnost mezi perzekucí Židů během protektorátu a současnými protiepidemickým restrikcemi, respektive „diskriminací neočkovaných“.

Za protektorátu Židům nejdřív zabavili auta, kola, rádia, sportovní vybavení a další (nejenom dospělým, ale i dětem). Pak je vyloučili z možnosti chodit do divadel, do parků, na koupaliště, na dětská hřiště a na další společenská místa, pak je vyhodili z práce, ze škol a zakázali jim jakoukoliv práci. Pak je okradli a mnohé vyhodili z jejich bytů a domů. Z potravinových přídělů dostávali jenom menší kalorické dávky. Směli nakupovat jenom v určenou omezenou hodinu a jezdit jenom na vyhrazeném místě v tramvaji. Dokonce ani děti nesměly na dětské hřiště. Následně všem povolili 50 kg zavazadlo a odvezli je v lepším případě do Terezína a v případě horším hned do východoevropských likvidačních táborů. Následně je z Terezína odvezli do Osvětimi – a další pokračování asi znáte. 80 tisíc jmen zavražděných nejdete na zdi Pinkasovy synagogy. Ve srovnání s tím se teď všichni očkovaní i neočkovaní mají naprosto skvěle. Jenom totální neznalec srovnává. Pouhý zákaz navštěvovat hospody, restaurace, divadla a stadiony by oběti holocaustu braly jako mimořádně skvělou možnost, pokud by jim taková možnost byla dána – Židé by tím nebyli ohroženi na životě. Nesrovnávejte. Přežít holocaust znamenalo mít veliké štěstí,“ píše Židovská obec v Praze.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.