Ukrajina vybuduje národního leteckého dopravce

  • 28.11.2021 17:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj seznámil se záměrem vybudovat národního dopravce s pracovním názvem Ukrainian National Airlines. Plán doprovází podpis memoranda s Airbusem o dodávkách až 18 letadel Airbus. Nová společnost zahájí provoz již příští rok. Oznámil to na čtvrteční konferenci „Velká výstavba: Letectví. Cestovní ruch“.

Memorandum předpokládá pořízení 6 letadel A220, 12 letadel řady A320neo a 4 A330 nebo A350.

Zelenskyj je přesvědčen, že Ukrajina je až příliš závislá na soukromých leteckých společnostech. Nová aerolinka má dosáhnout zisku během 5 let. Dnes vystupují jako ukrajinský vlajkový dopravce Ukraine International Airlines (UIA), kterou kontroluje miliardář Ihor Kolomojiskyji.

Většinu potřeb Ukrajiny dnes zajišťují Wizz Air a Ryanair a rychle se rozvíjející domácí letecké společnosti, jakými jsou např. SkyUp a Bees. Dne 12. října podepsala Ukrajina s EU dohodu o otevřeném nebi, na kterou Wizz Air a Ryanair reagovaly okamžitým navýšením linek a letů od léta 2022.

Součástí ukrajinských ambicí je program modernizace letišť a ustavení kyjevského letiště Borispol jako významného východoevropského hubu. Ukrajina také stále věří v oživení svého leteckého průmyslu díky kooperaci s EU.

Nejde o první vyjádření prezidenta Zelenského na téma národního leteckého provozovatele. V dubnu 2020 oznámil rozhodnutí ustavit národního dopravce na základě spolupráce s Antonovem. Prohlásil, že nová a moderní letecká společnost bude využívat letadel Antonov a poskytovat služby na úrovni Turkish Airlines či Singapore Airlines. (Foto: hrk.aero, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace