header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Rakouští komunisté k „lockdownu“ pro neočkované

Zveřejňujeme 2 týdny staré prohlášení rakouských komunistů ze Strany práce (PdA), jež se zabývá opatřeními vlády (Lidová strana a Zelení), která uvalují lockdown na neočkované obyvatele. Rakouští komunisté správně předvídají, že tento postup bude neúčinný a vývoj půjde k úplnému lockdownu, který byl skutečně před několika dny zaveden.
 
V prohlášení se upozorňuje, že na způsobu kontroly epidemie se ukazuje většina rozporů kapitalistické společnosti, že buržoazní opatření jsou z podstaty třídní, nespravedlivá, založená na udržování fungování (monopolního) kapitálu. Podobně jako v Rakousku je v ČR zvládání epidemie poznamenáno nadvládou kapitálu ve zdravotnictví, privatizacemi a škrty, chaotickými a nedůvěryhodnými kroky, ovlivněnými soubojem frakcí kapitálu, a které mají malou podporu a dodržování mezi lidmi. Boj s epidemií vyžaduje důvěru, kterou buržoazní vláda mít z podstaty nemůže. Státní moc porušuje tak vychvalované zásady „liberální společnosti“ a sahá se pak k čím dál větším represím tam, kde je užití nejjednodušší – proti pracujícím, proti lidovým vrstvám.

Způsob provádění očkování proti covidu ukázalo podobně postavení i naší země v systému monopolního kapitalismu. Sérií podivných politických manipulací na nejvyšší úrovni, v institucích EU, skrze propagandu i pomluvy konkurentů v masových médiích i na sociálních sítích došlo k faktickému monopolu očkování pouze na jednu americkou farmaceutickou korporaci (nejdražší a nejhůře skladovatelná substance). To samo o sobě vyvolává nedůvěru v obyvatelstvu. Další vývoj, který prokázal, že účinnost očkování klesá již po půl roce, znevěrohodňuje heslo celé očkovací kampaně („udělejte tečku za koronavirem“), dále přiživil pochybnosti ohledně čistě epidemických důvodů provedených kroků. Otázky, i ty racionální, které se někdy ukázaly i odůvodněnými, byly potlačovány jako dezinformace. I to patří k obrazu dnešních dnů.

Část malých podnikatelů – v pohostinství, obchodu apod. možná vkládá naděje do nové vlády. Tyto naděje jsou liché. Tvořící se Fialova vláda bude používat ty samé mechanismy a nástroje, navíc spojené se zesílenou politikou privatizací a tržních metod ve zdravotnictví, závislosti na monopolech, unijních a proamerických strukturách. „Rozpočtová zodpovědnost“ spojená s poklesem výběru daní, zdražováním státního dluhu, výdaji na militarizaci vyžadovanými NATO, neumožní jakékoliv rozsáhlé nahrazování výpadků příjmů v době uzávěrů a nemoci. Naopak sociální výdobytky budou rychle omezovány, což byl dávný sen obnoveného kapitalismu. Prvotním cílem vlády bude sanovat zisky špiček kapitálu, počínaje tím zahraničním, z prostředků a práce lidových mas. Všeobecnou krizi kapitalismu, zdražování, pokles prostředků na volný čas, krachy, politicky vyvolaný nedostatek zdrojů neumí z podstaty zvládat jinak než vykořisťovatelsky a mocensky. Bezvýchodnost kapitalistické společnosti se tím ještě prohloubí. Pozn. KSM

Prohlášení výkonného výboru rakouské Strany práce (PdA), Vídeň, 16. listopadu 2021.

Od 15. listopadu 2021 vyhlásila spolková vláda v celém Rakousku "lockdown pro neočkované". Rakouská strana práce nemůže s tímto opatřením souhlasit a v této souvislosti chce uvést následující body:

1. Účinek lockdownu pro neočkované na výskyt infekce nebude dostatečný. Federální vláda se opět nedokázala včas připravit na očekávanou novou vlnu infekcí - z volebních, PR a ekonomických důvodů a částečně zřejmě také z naprosté nekompetentnosti a nezodpovědnosti. Nyní je již pozdě, stejně jako v případě minulé podzimní/zimní sezóny koronaviru.

2. Lockdown se opět týká pouze volného času lidí, zatímco pracovišť se netýká. Obyvatelstvo - nebo zatím jen jeho část - má ve volném čase zůstat doma, ale poslušně chodit do práce. Ti samí lidé mohou pracovat celé hodiny na pracovišti, které nesmějí navštívit v den volna nebo po skončení směny. To nedává smysl a ukazuje to na pokryteckou nadřazenost kapitalistického zisku nad zdravím pracujících.

3. Jsme přesvědčeni, že je zásadně špatné vylučovat neočkované osoby, které se nechají testovat. Omezení výskytu infekce nepřinese téměř žádný užitek, naopak jde především o represi a nátlak na neočkované. Na jedné straně odmítáme takové "povinné očkování zadními vrátky", na druhé straně jde o taktiku odvádění pozornosti: vláda hledá obětní beránky pro svou zcela neúspěšnou pandemickou politiku, chce poštvat lidi proti sobě. Tam, kde vláda zavádí 2G, by stačilo 2,5G, kdyby byly celostátní, nebyrokratické a bezplatné PCR testy dostupné všem.

4. Lockdown pro neočkované je těžko kontrolovatelný, a tedy vymahatelný - postižené obchodní, kulturní či rekreační instituce nemají o nic větší možnosti tato omezení kontrolovat než policie. Paradoxně právě tato skutečnost zpochybňuje, zda lze toto nařízení vůbec ústavně obhájit.

5. Vláda ve své propagandě vyvolala u očkovaných lidí falešný pocit bezpečí, v neposlední řadě i zavádějícím pojmem údajné "plné imunizace". Očkování je užitečné a s vysokou pravděpodobností chrání před těžkým průběhem nemoci - ale ne (o mnoho) více. Tímto způsobem vláda umožnila, aby se nositeli infekce stali i očkovaní lidé. To v žádném případě není argument proti očkování, ale vyzývá to k větší opatrnosti: zřejmě by bylo nutné pravidelně testovat i očkované osoby, místo aby byly bez váhání posílány do hromadného kontaktu.

Se vší pravděpodobností bude muset dojít k úplnému lockdownu, a to i pro očkovanou část populace. Čtvrtou vlnu nezlomí ani omezení kontaktu pro neočkované, ani nyní narychlo prováděné očkování, protože na to už je pozdě. To, že k tomu došlo, je důsledkem selhání pandemické politiky federální vlády. Velkou vinu na současné situaci nesou i některé zemské vlády - rakouská karikatura federalismu se ukázala jako nebezpečná. Obyvatelstvo za to opět zaplatí vysokou cenu.

Naproti tomu pozice a požadavky PdA jsou:

- Za jednoduché, celostátní a bezplatné PCR testy pro všechny; možnosti testování pro pracovníky a zaměstnance v podnicích; kromě všeobecného lockdownu je maximum 2,5G nařízení, ale i očkované osoby je zřejmě třeba testovat častěji.

- Za poctivý a transparentní přístup k očkování; proti všeobecné povinnosti očkovat, za budování důvěry, pozitivně laděnou a cílenou osvětu namísto vyhrožování, represí a očerňování.

- Za urychlený vývoj léků a léčebných metod proti covid-19; za uvolnění patentů na vakcíny a léky.

- Za bezpečnostní opatření týkající se zamezení kontaktu a hygieny v továrnách, protože virus se nevyskytuje jen ve volném čase, ale i při práci; v případě pochybností musí být továrny, které neslouží k nezbytně nutné výrobě a zásobování, uzavřeny, s plným pokračováním vyplácení mezd a platů s podporou spolkové a zemské vlády.

- Ukončení úsporných opatření ve zdravotnictví, která nás přivedla do současné situace; důsledné rozšíření nemocničních kapacit s dostatkem financí, personálu, míst, oddělení, lůžek, vybavení a léků; lepší platy a více volna pro zaměstnance.

- Vláda naprosto selhala a musí odejít; není schopna a ochotna chránit zdraví obyvatelstva, ale stará se pouze o zisky kapitálu; vláda již dávno ztratila kontrolu nad nevyslovenou "strategií" řízené nákazy; je čas ukončit politickou pandemii neschopnosti a nezodpovědnosti.

16. 11. 2021
Zdroj: https://parteiderarbeit.at/partei/lockdown-fuer-ungeimpfte-ablenkungsmanoever-und-regierungsversagen/
Překlad KSM

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .