ne., 28. listopad 2021 14:14

Prezident jmenoval Petra Fialu premiérem, ten vyzval občany k očkování a zodpovědnosti

Nově jmenovaný premiér Petr Fiala Nově jmenovaný premiér Petr Fiala Zdroj: Twitter mluvčího prezidenta republiky https://twitter.com/PREZIDENTmluvci/status/1464902976586276866/photo/2
Lány - Prezident Miloš Zeman dnes krátce po jedenácté hodině jmenoval předsedu ODS Petra Fialu premiérem. Kvůli nákaze nemocí COVID-19 bylo jmenování o dva dny odloženo a prezident byl při ceremoniálu izovolán v buňce z plexiskla. Prezident v projevu uvedl, že se hodlá s novými ministry setkávat od zítřka, k nejasnostem ohledně jednoho kandidáta se nevyjádřil. Po jednání s prezidentem se k plánům nové vlády pětikoalice Fiala vyjádřil na tiskové konferenci před lánským zámkem. Občany také vyzval k očkování.

Předseda vítězné koalice SPOLU měl být jmenován premiérem již v pátek, kvůli pozitivnímu testu prezidenta na COVID-19 bylo jmenování přesunuto na neděli 28. listopadu. Prezident byl ve čtvrtek propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice a zamířil na zámek v Lánech, kvůli rizikovému kontaktu byl však testován na COVID-19 a na základě pozitivního výsledku byl převezen zpět do nemocnice. Následně se do Lán vrátil a uvedl, že Fialu hodlá jmenovat v neděli. Kvůli nařízené karanténě byl v sále na zámku v Lánech izolován v průhledné buňce, do které byl přivezen na invalidním vozíku. 

„Protože prezident republiky má přispět k hladkému průběhu vytváření nové vlády, chtěl bych vás informovat, že zítra absolvuji první ze setkání s vámi navrženými kandidáty,” řekl prezident po jmenování Fialy. K antipatiím k jednomu z ministerských kandidátů vznikající vlády se prezident v projevu nevyjádřil, jeho jméno odmítá uvést i Fiala. Podle ústavy však prezident nemá právo veta ke jmenování ministrů, o to se opírá i Fiala, který si za seznamem nových ministrů stojí. Po jmenovacím ceremoniálu se prezident s novým premiérem odebrali ke zrhuba hodinovému jednání.

Na tiskové konferenci po jmenování Fiala vyzval neočkované ke zvážení vakcinace, občany také vyzval ke kolektivní zodpovědnosti. „Svoboda se pojí se zodpovědností, a pokud se chceme vyvarovat zákazům a mnoha nepříjemnostem, které se pojí s onemocněním COVID-19, tak je potřeba abychom se chovali zodpovědně,“ vyjádřil se Fiala.  

Nový premiér také nastínil první kroky nové koaliční vlády, které hodlá podniknout. „Jsem si vědom toho, že novou vládu bude čekat velmi složité období a spousta výzev, se kterými se budeme muset vyrovnávat. Na začátku musíme něco udělat se špatným hospodařením státu, opravit špatně připravený rozpočet,” uvedl k plánům nové vlády Fiala. 

Nová vláda se skládá z koalic SPOLU a Pirátů se Starosty, koalice mají dohromady 108 křesel ve sněmovně. 

Zobrazeno 517 krát
Naposledy upraveno: ne., 28. listopad 2021 16:54
Pro psaní komentářů se přihlaste